Στουρνάρας: Φοβάμαι τη χαλάρωση του προγράμματος

Ως χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, όρισε το 2013 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του προς το Reuters. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η Ελλάδα

θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ μίλησε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση και πως δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτό που με φοβίζει είναι η μεγάλη πίεση από τα μέσα ενημέρωσης, την κοινωνία, τους πολίτες, καθώς και από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, προκειμένου να ‘χαλαρώσουμε’ το δημοσιονομικό πρόγραμμα. Πρέπει να αντισταθούμε. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι νικήσαμε.

»Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυτό για το οποίο θα κριθούμε. Η τρόικα αναμένει να αγγίξει το ‘μηδέν’, εμείς πιστεύουμε πως θα τα πάμε λίγο καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα, οι εταίροι μας να μας μειώσουν περαιτέρω το χρέος μας.

»Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση, δεν έχουμε εγκαταλείψει ακόμα τον κίνδυνο μίας χρεοκοπίας. Πηγαίνουμε καλύτερα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεφύγει κάθε κίνδυνο. Το έτος 2013 θα καθορίσει αν θα ξεφύγουμε.

»Αν η κρίση μάς δίδαξε κάτι, είναι ότι μάς έλειπε η εποπτεία, ο έλεγχος.

»Δεν είμαι πολιτικός και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα σε μια κρίση. Αυτή τη στιγμή, είμαι υπό την πίεση μέσων ενημέρωσης, κοινωνικών ομάδων, επαγγελματικών κλάδων, ομάδων ειδικών συμφερόντων, ακόμη και βουλευτών για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: να μην κλείσουν εφορίες, να μειώσει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αυξήσει τους μισθούς, να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Προσωπικά, δεν θα καταστρέψω ό,τι πετύχαμε με ιδρώτα και δάκρυα τους τελευταίους έξι μήνες. Η αξιοπιστία είναι πολύ δύσκολο να αποκτηθεί και εύκολο να χαθεί.»

Πληροφορίες από: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα