Στόχος η Νέα Δημοκρατία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιάννη Ντσούνου

Να περιορίσει τους τριγμούς που προκλήθηκαν και συνεχίζουν να προκαλούνται στο εσωτερικό της ΝΔ με αφορμή την στάση που τηρεί στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ηγεσία της ΝΔ, παρά τις αρχικές

της εκτιμήσεις ότι το ζήτημα θα έπληττε περισσότερο τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τώρα έχει σοβαρότατες ενδείξεις ότι το πρόβλημα έχει «μετατοπιστεί» στο εσωτερικό της, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει δριμύτατες επιθέσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική του κλίματος η φράση κορυφαίου γαλάζιου στελέχους στην Alpha freepress ότι «από εκεί που μας χρωστάγανε, θα μας πάρουν και το βόδι στο τέλος», παραφράζοντας λίγο την λαϊκή παροιμία. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην ουσιαστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά επεκτείνεται και στην δημιουργία διχαστικών τάσεων στο εσωτερικό της.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτιμούν στελέχη της Πειραιώς, ο πρωθυπουργός δεν προχωρά σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, προωθώντας μια προσπάθεια να «εκθέσει» την ΝΔ μέσω των δηλώσεων των στελεχών της, που η αλήθεια είναι ότι προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της γραμμής Μητσοτάκη, της στάσης του Βουκουρεστίου και της βάσης της.

Η αλήθεια είναι ότι στη βάση της ΝΔ δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη για την επίσημη θέση του κόμματος, ενώ από στελέχη της Πειραιώς εκφράζεται έντονη ανησυχία ότι αρκετοί πολίτες θα «μπερδευτούν» και από τα όσα θα γίνουν στο επικείμενο συλλαλητήριο της Αθήνας. Το «μπέρδεμα» γίνεται ακόμη μεγαλύτερο μετά τις διαφορετικές δηλώσεις στελεχών του κόμματος τόσο ως προς τον όρο «Μακεδονία» στην σύνθετη ονομασία, όσο και από την παρουσία κάποιων στο συλλαλητήριο της Αθήνας, την ίδια στιγμή που άλλοι βουλευτές της ΝΔ δηλώνουν ότι δεν θα παραβρεθούν.

Η γραμμή της ΝΔ πάντως στο ζήτημα των συλλαλητηρίων παραμένει να είναι «παρουσία κατά συνείδηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να επιλύσει και το μεγάλο πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει, όταν ο Αλέξης Τσίπρας φέρει την όποια συμφωνία στην Βουλή. Το οξύμωρο που παρατηρείται εδώ είναι στο στρατόπεδο της κυβερνητικής συμμαχίας, όπου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την μια δεν δέχονται (μέχρις ώρας) τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων, από την άλλη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ποντάρουν στο γεγονός ότι μερίδα των βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα δεχτούν τον όρο Μακεδονία και θα υπερψηφίσουν την πρόταση, επιτρέποντας έτσι στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει την διακυβέρνηση του τόπου με κυβερνητικό εταίρο τον Πάνο Καμμένο, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν θα έχει ψηφίσει υπέρ.

Στη ΝΔ εξετάζουν και το ενδεχόμενο αποχής ή αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την ψηφοφορία, γεγονός που θα ευνοήσει την κυβέρνηση, αφού θα χρειάζεται λιγότερες ψήφους στην Βουλή για να περάσει την συμφωνία. Όμως αυτό το ενδεχόμενο θα δημιουργήσει μόνιμο κλίμα εσωστρέφειας στη ΝΔ, αφού οι βουλευτές της θα παρουσιαστούν «διχασμένοι» σε μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία για ένα εκ των σημαντικότερων εθνικών θεμάτων. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκφράζουν τον προβληματισμό τους από τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ψηφοφόρους τους «να μην τολμήσουν να ψηφίσουν το όνομα Μακεδονία». Η ανησυχία αυτή είναι διάχυτη μεταξύ των βουλευτών των νομών της Βορείου Ελλάδας.

Με αυτά τα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που, ενώ αρχικά έφτανε μέχρι και την «πτώση» της κυβέρνησης και της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, καταλήγει να αποτελεί αιμορραγούσα πληγή για την ΝΔ. Γι’ αυτόν τον λόγο η στρατηγική της ΝΔ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι η «επαναφορά» του προβλήματος στην κυβέρνηση συνολικά και επιμέρους σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήδη ανέφερε στην πολιτική επιτροπή ότι το θέμα πρέπει να λυθεί αργότερα και με άλλη κυβέρνηση και στην βάση της πλήρους απάλειψης κάθε ίχνους αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Εκτός από αυτό οι βουλευτές και τα στελέχη της Πειραιώς θα προτάσσουν την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών , της «μυστικής διπλωματίας» που ασκεί η κυβέρνηση και των διχαστικών μηνυμάτων που αποπνέουν δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στους πολίτες που θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια. Το κύριο βάρος πέφτει για ακόμη μια φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι αποφασισμένος να κάνει και επιπλέον ομιλίες στο κομματικό ακροατήριο, όπως η κοινοβουλευτική ομάδα και οι συνεδριάσεις των τομεαρχών.

Το άρθρο Στόχος η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα