Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ αζήτητα του Ταμ. Παρακαταθηκών


«Τάξη» σε χρηματικές και αυτούσιες παρακαταθήκες φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών και έτσι μπαίνουν στο μάτι του Χρήστου Σταϊκούρα.

Ειδικότερα, προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα αζήτητα κοσμήματα, χρυσά νομίσματα, τιμαλφή και χρηματικές παρακαταθήκες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) με στόχο να αξιοποιηθούν από το κράτος, αρχής γενομένης από το τέλος του έτους. Στις λεγόμενες αυτούσιες παρακαταθήκες περιλαμβάνονται επίσης μετοχές, βιβλιάρια, κλειδιά και άλλα.

Αξίζει αν σημειωθεί,

ότι εκτός από τις αυτούσιες παρακαταθήκες υπάρχουν και οι χρηματικές, οι οποίες αγγίζουν το ποσό των 1,24 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά από το 1920 γίνεται συστηματική προσπάθεια καταγραφής των συνολικών, αλλά και των αζήτητων περιουσιακών στοιχείων του ΤΠΔ. Σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, «η Κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην εκατονταετή ιστορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ανέλαβε την πρωτοβουλία καταγραφής, κατηγοριοποίησης, εκτίμησης και αξιοποίησης παρακαταθηκών που φυλάσσονται σε αυτό».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «κυρίως λόγω της ύπαρξης ενός απαρχαιωμένου, και εν πολλοίς παρωχημένου, νομικού πλαισίου που διέπει τις παρακαταθήκες, απαιτείται συνεκτική και συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου αυτό να αντικατασταθεί από ένα νέο, που θα εκσυγχρονίζει, θα εξορθολογίζει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των παρακαταθηκών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Βασικός σκοπός της Επιτροπής που έχει γίνει από το 2013, ήταν η καταγραφή και η κατηγοριοποίηση των υφιστάμενων αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών, που βρίσκονται τόσο στην κεντρική όσο και στις περιφερειακές υπηρεσίες του Ταμείου. Επίσης, υπάρχουν 9.975 παρακαταθήκες που προέρχονται από τα κατά τόπους καταστήματα του Ταμείου. Ενώ βρέθηκαν και κλειδιά, μετοχές, λαχειοφόρα δάνεια και ομόλογα.

Είναι ενδεικτικό, ότι οι αυτούσιες παρακαταθήκες κηρύσσονται αζήτητες μετά την πάροδο 10 ή 20 ετών, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, οπότε, μετά από εκτίμηση, εκποιούνται. Με το προϊόν της εκποίησης συστήνεται νέα χρηματική παρακαταθήκη, από τη σύσταση της οποίας επανεκκινεί και ο χρόνος παραγραφής της. Τα κεφάλαια από χρηματικές παρακαταθήκες παραγράφονται υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μετά από 15 χρόνια από τότε που κατέστησαν απαιτητές, δηλαδή είτε από τη σύσταση είτε, για παράδειγμα, από την έκδοση της απαραίτητης για την απόδοση δικαστικής απόφασης.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα συμπεράσματα του πορίσματος, το Υπουργείο Οικονομικών ήδη επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ισχύουσα σήμερα διαδικασία, με στόχο την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό του. Η υιοθέτηση αποτελεσματικότερης διαδικασίας διαχείρισης και αξιοποίησης των χρηματικών και αυτούσιων, επί μακρού αδρανών, παρακαταθηκών, και ως εκ τούτου αξιοποίησης του σχετικού προϊόντος, αποτελούν το βασικό σκοπό αυτής της πρωτοβουλίας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα