Στο προσκήνιο ξανά η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο

Πολύ πιθανό είναι πλέον το ενδεχόμενο να επιστρέψει και να εφαρμοστεί, τελικώς, η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, όπως την είχε προτείνει παλαιότερα η ΝΔ.

Αυτό είναι το «χαρτί» της κυβέρνησης, που θα παίξει στο «πόκερ» διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, οι όποιοι θα ζητήσουν απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα

με σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στις πιέσεις της τρόικας θα είναι μία εφεδρεία τριών ταχυτήτων, ανάλογα με την ηλικία των εργαζομένων, αντί για απολύσεις στο Δημόσιο.

Η πρόταση της ΝΔ, για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, προβλέπει:

-Για όσους είναι άνω των πενήντα ετών, εφεδρεία, με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός αν βρουν αλλού εργασία

-Για όσους είναι μεταξύ 40-50 ετών, εφεδρεία για δυο τριετίες

-Για όσους είναι μεταξύ 30-40 ετών μία τριετία

Στη ΝΔ, θεωρούν ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός, ανάλογα με την ηλικία του εργαζομένου, επιφέρει σημαντική μείωση των δαπανών, χωρίς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες των απολύσεων καθώς:

-Δεν απαιτείται να καταβληθούν επιπλέον επιδόματα ανεργίας

-Δεν απαιτείται να καταβληθεί το κόστος αποζημίωσης, λόγω απόλυσης σε όσους βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης

-Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χάνουν τις εισφορές τους

Εξάλλου, μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Άκης Γεροντόπουλος δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι «απολύσεις δεν πρόκειται να γίνουν», ενώ ερωτηθείς για το καθεστώς της εφεδρείας, απάντησε: «Εφεδρεία όπως την έχουμε πει εμείς στο παρελθόν, όχι όπως πήγε να την περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Keywords
Τυχαία Θέματα