Στο παρά πέντε του διαζυγίου

Η Ευρώπη μοιάζει αποφασισμένη να πληρώσει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τις τράπεζές της, όχι όμως για να σώσει και την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ένα συμπέρασμα μόνο της αμερικανικής εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, που το ανέφερε, αλλά μια άποψη που διακινείται ευρύτερα στην ευρωζώνη.

του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Λένε λοιπόν πως οι Γερμανοί, όταν θα έχουν διασφαλιστεί οι τράπεζες, τότε θα αφήσουν την Ελλάδα

αβοήθητη να τα βγάλει πέρα μόνη της, με ό,τι έσοδα έχει, αρκεί να πληρώνει τα χρέη της. Γι’ αυτό και προτείνουν ειδικό λογαριασμό, από τον οποίο θα εξυπηρετείται μόνο το ελληνικό δημόσιο χρέος και όχι οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας. Κάτι που σημαίνει σταδιακή αποχώρηση όχι της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά της ευρωζώνης από την Ελλάδα. Πώς φτάσαμε όμως έως εδώ, στο παρά πέντε ενός διαζυγίου;

Πριν από έναν χρόνο, τον χειμώνα του 2011, κανείς δεν μιλούσε για χρεοκοπία της χώρας, πολύ περισσότερο κανείς δεν μιλούσε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όποιοι αναλυτές έθεταν τέτοιου είδους ζητήματα, διαψεύδονταν κατηγορηματικά από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Τότε όλοι μιλούσαν για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την πίεζαν στα όρια της πολιτικής λογικής να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Σήμερα ξεπεράσαμε το επιτρεπτό όριο πίεσης και φτάσαμε στον ανοικτό εκβιασμό. Τότε οι πολιτικές ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, επίσημα τουλάχιστον, ήταν δίπλα μας, με λόγια στήριξης για τις προσπάθειές μας. Τώρα είναι απέναντί μας. Η διαφορά από πέρσι μέχρι φέτος είναι σημαντική, θα έλεγα τεράστια, όσον αφορά στην αλλαγή των πολιτικών συμπεριφορών μεταξύ των εταίρων.

Τί συνέβη;

Απλά τότε μια χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδος από το ευρώ φάνταζε καταστροφή για την ευρωζώνη, σήμερα όμως οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για το λεγόμενο Plan B. Προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα και εκτιμούν τώρα πως μια έξοδος της Ελλάδας θα ταρακουνήσει την ευρωζώνη, αλλά δεν θα την καταστρέψει. Τότε θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, σήμερα με το PSI το κόστος θα είναι διαχειρίσιμο. Τότε έβλεπαν πως η Ελλάδα κάνει κάποια δειλά βήματα, σήμερα βλέπουν πως το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα είναι αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό, αφού ακόμα και όταν με πολιτικό κόστος και θάρρος ψηφίζει τα συμφωνηθέντα μέτρα, είναι ανήμπορο να τα εφαρμόσει. Σήμερα απλά οι ηγεσίες και οι λαοί της ευρωζώνης έχουν κουραστεί από την απουσία προόδου. Κουράστηκαν με την Ελλάδα, γιατί πιστεύουν πως φταίνε μόνο οι Έλληνες σε αυτή την κρίση.

Κάνουν λάθος όμως…

-Πρώτον γιατί αυτοί επέβαλαν ένα σκληρό πρόγραμμα, που επέφερε μεγαλύτερη ύφεση από εκείνη που είχαν προβλέψει.

-Δεύτερον γιατί η κρίση γενικεύτηκε σε όλη τη νότια Ευρώπη και δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την εφαρμογή του προγράμματός μας.

-Τρίτον εμμένουν σε ένα σκληρό πρόγραμμα, που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στους προοδευτικούς κύκλους και τους προοδευτικούς πολιτικούς της Ευρώπης.

-Τέταρτον ζητούν και πολιτικά ανταλλάγματα. Όμως η τακτική της επιβολής πολιτικών ανταλλαγ

Keywords
Τυχαία Θέματα