Στο επίκεντρο του Eurogroup η Κύπρος

Το ζήτημα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου θα εξεταστεί σήμερα (Παρασκευή) στο έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση πιθανότατα θα συμμετέχει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η παρουσία της εκεί, όπως και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

(ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να «σπρώξουν» όλες τις πλευρές για την κατάληξη οριστικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι το ύψος του πακέτου οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο θα «αγγίζει» τα 10 δισ. ευρώ.

Τι αναμένεται να περιλαμβάνει το πακέτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο που θα παρουσιαστεί στο σημερινό Eurogroup, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το χρέος, περιλαμβάνει συνολικά 23 σενάρια προς επεξεργασία και συζήτηση. Ειδικότερα, η «ατζέντα» περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας, μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους, πλάνο για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία μέσω της επιμήκυνσης του δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ, που έχει ήδη δοθεί στην Κύπρου, καθώς και μέσω πιθανής μείωσης του επιτοκίου.

Το ΡΙΚ μετέδωσε από τις Βρυξέλες ότι κομβικής σημασίας για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων θεωρούνται οι συναντήσεις ελλαδικών και κυπριακών τεχνικών επιτροπών, που επεξεργάζονται λύσεις για το θέμα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Στη Μόσχα θα μεταβεί ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

Κομβικής σημασίας για την πορεία των συζητήσεων θεωρούνται και οι επαφές που θα έχει στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, η μείωση του επιτοκίου από το 4,5% που είναι σήμερα και η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου.

Μάλιστα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup και την ερχόμενη εβδομάδα, αναλόγως των επαφών στην Ρωσία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε «σημαντικές επαφές» και επισήμανε ότι με την αξιοπιστία του και τις πολιτικές συμμαχίες έχει κερδίσει πολλά σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

«Ο κυπριακός λαός πρέπει να είναι σίγουρος ότι για 14 μέρες έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί από την καλύτερη δυνατή θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα