Στο 1 δισ. ευρώ ο «τζίρος» από το εμπόριο προσωπικών δεδομένων

Η ζημιά για τους πολίτες και τους επαγγελματίες όλου του φάσματος είναι ανυπολόγιστη. Διαπιστώνουν ξαφνικά, με τρόμο και οργή, ότι τα προσωπικά τους δεδομένα, που είχαν εμπιστευθεί μόνο σε κρατικές υπηρεσίες, μετατρέπονται σε… φέϊγ βολάν και περνάνε σε γνώση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αξιωματούχοι, που γνωρίζουν το θέμα, αποκαλύπτουν ότι ύποπτοι διαρροής είναι κάποιοι –ελάχιστοι – επίορκοι υπάλληλοι υπουργείων, με πρόσβαση στις λίστες δεδομένων, ενώ τονίζουν ότι ο «τζίρος» από το εμπόριο των προσωπικών στοιχείων αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ

το χρόνο!

Η νέα αποκάλυψη, που προστίθεται ως «κρίκος» στην «αλυσίδα» της υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων, έρχεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία προχώρησε στη σύλληψη ενός ζεύγους, πρώην υπαλλήλων διαφημιστικής εταιρίας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, απεδείχθη ότι είχαν στην κατοχή τους, αποθηκευμένα σε ψηφιακά μέσα, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα 150.000 πολιτών, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμούς κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).

Η σοβαρή υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν έφθασε στις αρχές καταγγελία ότι άγνωστοι δράστες, με σκοπό να κάνουν γνωστή τη δραστηριότητά τους, αποστέλλουν μαζικά σε χρήστες του διαδικτύου mail, με το οποίο προσκαλούν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν, επί πληρωμή, ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει λίστα στοιχείων 150.000 πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων παντός αντικειμένου!

Εντολή εισαγγελέα για άρση απορρήτου επικοινωνιών

Μετά τη σοβαρή καταγγελία ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία και παρήγγειλε προκαταρτική εξέταση, ενώ συγχρόνως εξέδωσε διατάξεις και βουλεύματα για την άρση του απορρήτου επικοινωνιών και τραπεζικού απορρήτου. Δεν άργησαν οι ερευνητές να φθάσουν στα ηλεκτρονικά ίχνη του ζεύγους, αλλά να βρουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, στους οποίους οι «αγοραστές» κατέθεταν τα χρήματα.

406.000 εγγραφές δεδομένων βρήκαν στην κατοχή του ζεύγους οι ερευνητές

Στην επιτόπια έρευνα, που ακολούθησε, κατασχέθηκαν σε ψηφιακή μορφή αρχεία – λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που όπως προαναφέρθηκε αφορούσαν σε ταχυδρομικές διευθύνσεις, κινητά τηλέφωνα, ονοματεπώνυμα, ηλεκτρονικές διευθύνσεις και άλλα.

Με διαδικτυακές αγγελίες τα κυκλώματα «διαφημίζουν» τα προϊόντα

Θρασύτατα τα μέλη των ίδιων κυκλωμάτων, μόλις «βάλουν στο χέρι» το ψηφιακό υλικό, δημοσιεύουν και διαδικτυακές αγγελίες, αναζητώντας πελάτες, τους οποίους δελεάζουν με την υπόσχεση ότι μπορούν να τους παρέχουν με το αζημίωτο δεδομένα πολιτών και στοιχεία για όλο το εργασιακό φάσμα και για όλα, σχεδόν, τα φυσικά πρόσωπα.

Πολύ μεγάλοι κίνδυνοι από τη διασπορά των προσωπικών δεδομένων

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται», καταλήγουν οι αξιωματικοί που ερευνούν παρόμοιες υποθέσεις, «ότι η κατοχή τέτοιου είδους πληροφοριών από άτομα με διαφορετικά μεταξύ τους κίνητρα, μπορεί να αποβεί έως και μοιραία, αν υπάρχουν κα σκέψεις για εκδικήσεις…».

Αστυνομικοί «βλέπουν» πίσω από τις υποκλοπές δεδομένων επίορκους υπαλλήλους

Η «Αττικήfree press» ζήτησε από αρμόδιους ερευνητές να εξηγήσουν τις υπόγειες διαδρομές, αλλά και τους λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος αποδέκτης της… προσφοράς να προχωρήσει στην αγορά των προσωπικών δεδομένων.

Αφού επισημαίνουν ότι οι ως τώρα έρευνες οδηγούν σε δράση κάποιων επίορκων υπουργείων, τα οποία εκ της αποστολής τους, διαθέτουν παρόμοιες λίστες στοιχείων, αποκαλύπτουν ότι στους κυρίως ενδιαφερόμενους μπορεί να είναι κάποιες διαφημιστικές εταιρίες, που αγοράζουν, έναντι υψηλού αντιτίμου, λίστες με στοιχεία πολιτών, ανά εργασιακό κλάδο και Νομό, αναλόγως του εμπορικού κομματιού, που ενδιαφέρει, για την πώληση συμβατών με την ηλικία, το επάγγελμα και το προφίλ των υποψηφίων πελατών.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι προσθέτουν ότι τα κυκλώματα της υφαρπαγής των δεδομένων, πιθανότατα τροφοδοτούν και κάποιες από τις εισπρακτικές εταιρίες, που τα χρησιμοποιούν αναλόγως.

Όμως, αποκαλύπτουν οι ίδιοι ότι μετά την όποια «προσφορά» αγοράς δεδομένων, γίνονται ακόμη και… παραγγελίες, το «τιμολόγιο» των οποίων κυμαίνεται, ανάλογα με την ιδιότητα, το προφίλ και τη δυσκολία κατοχής του «υλικού».

Οι λίστες προσωπικών δεδομένων περιλαμβάνουν γιατρούς, δικηγόρους, αγρότες, επιχειρηματίες και άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι, όπως φαίνεται μέσα από τις διαδικασίες, που προαναφέρθηκαν, είναι «φακελωμένοι» στα ψηφιακά αρχεία κυκλωμάτων, τα οποία έχουν υποκλέψει από υπηρεσίες, όπως του υπουργείου Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα