Στην Κύπρο εγκαθίστανται δύο αμερικάνικες εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων

Στην Κύπρο θα εγκατασταθούν δύο αμερικανικές εταιρείες-κολοσσοί στον τομέα παροχής υπηρεσιών στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε η τηλεόραση του κρατικού καναλιού ΡΙΚ.

Όπως αναφέρεται στην είδηση, στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας ο αντιπρόεδρος μιας από

τις δυο εταιρείες φθάνει στην Κύπρο για την υπογραφή της συμφωνίας και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαδραμάτισε προσωπικά σημαντικό ρόλο για την κάθοδο των δύο εταιρειών στην Κύπρο.

Οι επαφές με τη δεύτερη εταιρεία, γίνονταν τους τελευταίους 8 μήνες και η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει επίσης εντός Μαΐου. Μετά την υπογραφή, οι δυο εταιρείες θα αρχίσουν αμέσως τις διαδικασίες επί τους εδάφους γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούν να είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων και να ευθυγραμμιστούν με τον προγραμματισμό των εταιρειών ΕΝΙ, Noble και TOTAL που δραστηριοποιούνται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιταλο-νοτιοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAZ προγραμματίζει την πρώτη της γεώτρηση περί το τέλος του έτους, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για επίσπευσή της, ώστε να αρχίσει τον Αύγουστο. Η κοινοπραξία έχει πάρει άδειες για έρευνες στα τεμάχια 2, 3 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα