Στην Αθήνα σήμερα η τρόικα

Επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα η τρόικα προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος για το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα σενάρια για μια νέα μελλοντική μείωση του ελληνικού χρέους, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές της κυβέρνησης με τα κλιμάκια

της τρόικα.

Πριν από την καταβολή της δόσης Ιουνίου ύψους 3,3 δισ. ευρώ και πριν προχωρήσει η νέα διαπραγμάτευση το φθινόπωρο για τα μέτρα της περιόδου 2015 -2016, τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα εξετάσουν αφενός το εάν η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στους τριμηνιαίους δείκτες επιδόσεων για την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και αφετέρου το εάν συντελέσθηκε η απαραίτητη πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Στις δράσεις ορόσημα περιλαμβάνονται:

-Η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας στα πλαίσια των συστάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η μετάβαση στο μοντέλο - στόχο της ΕΕ.

-Η αναθεώρηση του Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις εφαρμογής που εντοπίσθηκαν κατά την πρώτη τριετία της εφαρμογής του νόμου.

-Η ρύθμιση των μη βιώσιμων χρεών των νοικοκυριών και η θέσπιση προγράμματος διευκόλυνσης της αποπληρωμής των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-Ο διορισμός εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι δράσεις ορόσημα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και μένει να διευκρινισθούν κάποια μικρά ζητήματα με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακούφιση των δανειοληπτών αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα