Και δεύτερος διαδηλωτής νεκρός στην Τουρκία

Ακόμη ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στην Τουρκία, όπου για τέταρτη ημέρα συνεχίστηκαν τα βίαια επεισόδια και οι διαδηλώσεις κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο 22χρονος εξέπνευσε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν δέχτηκε σφαίρα στη διάρκεια διαδήλωσης στα νότια της Τουρκίας.

«Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (...) από τα

πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί», μετέδωσε το NTV επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο 22χρονος εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο.

Δυο οι νεκροί

Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα πως έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής που παρασύρθηκε την Κυριακή από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Άγκυρα. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση.

Πρόκειται για τον Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης. «Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής ‘κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%’», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Νέες συγκρούσεις στην Τουρκία

Τη Δευτέρα το βράδυ η αστυνομία προσπάθησε με χρήση δακρυγόνων και πάλι να διαλύσει, εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, καθώς συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Το σαββατοκύριακο είχαν σημειωθεί και πάλι βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στη συγκεκριμένη συνοικία, η οποία απέχει ελάχιστα από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη.

Ένταση και στην Άγκυρα

Το απόγευμα της Δευτέρας, υπήρξε νέα ένταση και στην Άγκυρα, όπου η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Η αστυνομία προχώρησε στη ρίψη των δακρυγόνων όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νέοι, κινήθηκαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου».

Ερντογάν: «Δεν φταίμε εμείς»

Τη δήλωση «κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%» έκανε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Ο κ. Ερντογάν είχε απευθύνει και έκκληση για ηρεμία, καλώντας τον λαό να μην προκαλείται από διαδηλώσεις οι οποίες όπως ισχυρίστηκε οργανώνονται από «εξτρεμιστικά στοιχεία».

«Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν αναχωρήσει για την προγραμματισμένη περιοδεία του στο Μάγρεμπ, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα