Στην Αμερικανική πρεσβεία σημαία και πορεία

Μετά τη σημαία του Πολυτεχνείου που έφτασε νωρίτερα και πρώτη στην αμερικανική πρεσβεία, ακολούθησε και το κυρίως σώμα της πορείας ενώ το μπλοκ του ΚΚΕ ακολουθεί παραδοσιακά τελευταίο.

Μικροένταση ωστόσο σημειώθηκε όταν τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων του 1967-1974,που κατά παράδοση συνοδεύουν την σημαία, έφτασαν στη γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, όπου διμοιρία των ΜΑΤ

είχε κλείσει την πρόσβαση προς το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, και ζήτησαν να περάσουν.

Μετά από ολιγόλεπτη διαβούλευση επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας τους πρός τη Βουλή κι εν συνεχεία από την Βασιλίσσης Σοφίας στην αμερικανική πρεσβεία.

Πέραν αυτού, η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη και δεν έχουν λάβει χώρα επεισόδια, ενώ στην έναρξη της πορείας, η Αστυνομία προέβη προληπτικά σε 10 προσαγωγές.

Στις 5:50 μ.μ. είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει και στη Θεσσαλονίκη η πορεία προς το αμερικανικό προξενείο.

Οι εφετινές εκδηλώσεις είναι η πρώτη περίπτωση όπου η ευθύνη για τη φύλαξη των κτηρίων και η αποτροπή επεισοδίων ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου του νόμου 4009 που ψηφίστηκε το 2011 και κατήργησε το άσυλο στα ΑΕΙ.

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας υπάρχουν στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων, αλλά και στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ενώ υπάρχει περιφρούρηση γύρω από όλα τα κτίρια των πανεπιστημίων.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε τη φύλαξη του Πολυτεχνείου στις 2 μ.μ. Μέχρι τότε, την ευθύνη για την περιφρούρηση του χώρου είχαν οι πρυτανικές Αρχές.

Η Επιτροπή Εορτασμού, όπου συμμετέχουν το ΕΜΠ, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, φοιτητικές παρατάξεις, συνδικάτα και άλλοι φορείς είναι υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις εντός του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου.

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του κέντρου, ενώ με εντολή της Αστυνομίας από τη 1 μ.μ. έχουν κλείσει οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός», ενώ από τις 2:30 μ.μ. έκλεισαν και οι σταθμοί «Μέγαρο Μουσικής» και «Αμπελόκηποι».

Μηνύματα με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο έστειλε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα