Στη Βουλή «κατ’ επείγον» η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης

Με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος εισάγεται προς συζήτηση και έγκριση η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για τη θεσμοθέτηση της νέας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την Ελληνική Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αρχικά θα συζητηθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκειμένου να μεταβιβαστεί στη συνέχεια προς ψήφιση

στην Ολομέλεια.

Είναι η τελευταία πράξη στην υπογραφή της νέας συμφωνίας μετά την υιοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων, δηλαδή του νέου μνημονίου, και την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) και το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου αντιμετωπίζεται το κατεπείγον ζήτημα της έγκρισης του Σχεδίου της δανειακής σύμβασης ύψους 109,1 δισ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί η Σύμβαση σήμερα και να εκταμιευτεί η πρώτη δόση τη Δευτέρα 19 Μαρτίου».

Παράλληλα, «το κείμενο της υπογραφείσας Σύμβασης διαβιβάζεται στη Βουλή για ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών».

Να σημειωθεί, επίσης ότι παρέχονται οι εξουσιοδοτήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της ΤτΕ και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υπογραφή της Σύμβασης, κάτι το οποίο θα γίνει σήμερα.

Ταυτόχρονα, εντός της ημέρας συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει και αυτό με τη σειρά του τη συμμετοχή ύψους 28 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο στήριξης.

Αφού γίνουν όλα αυτά, τη Δευτέρα, θα εκταμιευθεί-εκτός απροόπτου-η πρώτη δόση των νέων δανείων, ύψους 5,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα