Σταθερά στην… 81η θέση παγκοσμίως στην ανταγωνιστικότητα η χώρα μας

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) για το 2015-2016, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα.

Πάντως, στην έκθεση επισημαίνεται, ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα συλλέχθηκαν πριν τη νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών το καλοκαίρι.

Αξιοσημείωτο

ότι η χώρα μας κατατάσσεται χαμηλότερα από χώρες όπως η Ρουάντα (58η από 62η πέρυσι), η Μποτσουάνα (71η από 74η πέρυσι) αλλά και το Τατζικιστάν (80ή από 91η πέρυσι).

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Χάρη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, η Ισπανία (33η) και η Ιταλία (43η) ανέβηκαν κατά δύο και έξι θέσεις αντίστοιχα. Ανάλογες βελτιώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας στη Γαλλία (22η) και Πορτογαλία (38η) υπεραντιστάθμισαν τις αδύναμες επιδόσεις σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει κοινή απειλή σε όλες τις οικονομίες και είναι το βασικότερο εμπόδιο στην Ευρώπη σε ό, τι αφορά στην αποδέσμευση των επενδύσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελβετία για 7η συνεχή χρονιά, με την Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη 2η και 3η θέση.

Σύμφωνα με το Φόρουμ, πολλές αναδυόμενες αγορές δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, που υποβάθμισε την κατάταξη της Βραζιλίας κατά 18 θέσεις στην 75η και της Τουρκίας κατά έξι στην 51η. Ενώ η Ινδία ανέκαμψε στην 55η θέση μετά από 5 χρόνια πτωτικής πορείας, η Κίνα δεν κατάφερε να βελτιώσει την 28η θέση της.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα με βάση ένα συνδυασμό μίας σειράς θεσμών, πολιτικών και παραγόντων, που καθορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας μιας χώρας. Η κατάταξη ενός κράτους εξαρτάται από 12 δείκτες, που περιλαμβάνουν τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον και την τεχνολογική ετοιμότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα