Σταθάκης: Εκτός πραγματικότητας τα περί τρίτου προγράμματος

Την εκτίμησή του ότι «η κυβέρνηση θα πετύχει την πιο ισορροπημένη συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες» διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Mega, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «τα υφεσιακά μέτρα μειώθηκαν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η κύρια προσαρμογή γίνεται με την φορολόγηση των πιο ευκατάστατων και των επιχειρήσεων». Όπως είπε, «η συμφωνία θα είναι πολύ ισορροπημένη γιατί έχουν μειωθεί τα πλεονάσματα που καλείται να παράξει

η χώρα».

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι «σήμερα θα υπάρξει συμφωνία» και πρόσθεσε πως «ενδεχόμενες νέες αξιώσεις των δανειστών είναι πολύ μικρές λεπτομέρειες που δεν αλλάζουν τα δεδομένα».

Αναφορικά με τις πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ ανέφερε πως «δεν θα υπάρχει κανείς σοβαρός αντίκτυπος για τα εμπορικά νησιά» και πρόσθεσε: «Για όλα τα υπόλοιπα νησιά, δίνουμε τη μάχη για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο διαχωρισμός των εμπορικών και μη νησιών θα γίνει βάσει πληθυσμιακών ή οικονομικών κριτηρίων. «Προσπαθούμε να βρούμε ένα πληθυσμιακό κριτήριο ή ένα οικονομικό κριτήριο με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα», σημείωσε.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ δήλωσε πως «αν καταργηθεί θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα» και προέβλεψε ότι «παρά το γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο υπάρχει οριακή ύφεση, τελικά το πρόσημο για την οικονομία το 2015 θα είναι θετικό, καθώς θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 1,5%».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «είναι εκτός πραγματικότητας τα περί τρίτου προγράμματος», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα