Σταγόνα αλκοόλ για τις έγκυες γυναίκες

Ακόμη και δύο αλκοολούχα ποτά εβδομαδιαίως το πρώτο τρίμηνο της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και απόκτησης λιποβαρούς νεογνού, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής την Δρ Καμίλα Νικιάερ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σχεδόν 1.300 εγκύων γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην Μ. Βρετανία οι έγκυοι τηρούν το όριο των πολύ δύο ποτών την εβδομάδα μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πάνω από τις μισές εγκύους (το 53%) έπιναν λιγότερο ή περισσότερο

πάνω από το όριο των δύο ποτών την εβδομάδα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αυτές οι γυναίκες ήταν κυρίως μεγαλύτερες στην ηλικία, πιο μορφωμένες και πιο πλούσιες, από τον μέσο όρο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, το 13% των νεογνών που γεννήθηκαν, ήταν λιποβαρή και το 4,3% γεννήθηκαν πρόωρα. Όσες γυναίκες έπιναν δύο ή περισσότερα ποτά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, διπλασίαζαν την πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή να αποκτήσουν λιποβαρές νεογνό, σε σχέση με τις εγκύους που απείχαν πλήρως από το αλκοόλ καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης.

Ωστόσο και όσες δεν είχαν υπερβεί το όριο των δύο ποτών την εβδομάδα, πάλι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο γέννησης πρόωρου ή λιποβαρούς μωρού. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο είχαν όσες έπιναν αλκοόλ κατά την περίοδο λίγο προτού συλλάβουν, η οποία επίσης θεωρείται κρίσιμη κατά τους επιστήμονες.

Keywords
Τυχαία Θέματα