“Κόκκινοι κύκλοι” θα κοσμούν δρόμους στην Πάφο

12:24 11/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο διακεκριμένος ζωγράφος Μάριος Αναστασίου σε συνεργασία με τους μαθητές των σχολείων ΖΕΠ της Επαρχίας Πάφου ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα, τη ζωγραφική σε δρόμους κόκκινων κύκλων, διαφορετικών μεγεθών.

Σύμφωνα με τον κ Αναστασίου η προσπάθεια ξεκίνησε στην Αρχ. Μακαρίου & Φωκά 1 στην Αγορά με τη συμμετοχή εθελοντών, σχολείων

της Πάφου και άλλων επαρχιών. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο 2014.

Το Red Dot Pafos θα περιλαμβάνει, όπως δήλωσε ο κ. Αναστασίου, μια μεγάλη εξωτερικού χώρου έκθεση ζωγραφικής, η οποία θα αποτελείται από αυτοτελή 3D έργα, ζωγραφισμένα σε δρόμους και τοίχους Δημοσίων κτιρίων, Πανεπιστημίων, σχολείων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, με επίκεντρο την επαρχία Πάφου, καθώς και σε όλη την διαδρομή προς τη Λευκωσία μέχρι το οδόφραγμα.
Εκεί, σε συνεργασία με παιδιά και από τις δύο κοινότητες- όπως είπε- θα ζωγραφιστεί ένας κόκκινος κύκλος με το δικό του μήνυμα, στην πράσινη γραμμή.

Το μήνυμα του RED DOT PAFOS, είπε, θα είναι πολλαπλό, καθώς οι χώροι που συμμετέχουν δίνουν το δικό τους μήνυμα προς τον θεατή.

Τέλος, με μια κόκκινη γραμμή πλάτους ενός μέτρου ζωγραφισμένη στους δρόμους, η πόλη της Πάφου θα μπει σε ένα κύκλο ακτίνας αρκετών χιλιομέτρων.

Η όλη προσπάθεια θα αεροφωτογραφηθεί και θα διεκδικήσει, μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες για “Το μεγαλύτερο RED DOT Street & Wall Art στον κόσμο”.
Ερωτηθείς γιατί επιλέγηκε το κόκκινο χρώμα, ο κ. Αναστασίου είπε πως επιλέγηκε γιατί σαν χρώμα εκπέμπει θετικότητα και επίσης συμβολίζει τη γρήγορη εξέλιξη αλλά και τον κίνδυνο. Όλα τα έργα είπε “θα είναι σε κόκκινους κύκλους”.

Επεσήμανε ακόμη, πως στόχος της προσπάθειας είναι ο πεζοπόρος και περιηγητής που θα διέρχεται τους δρόμους της Πάφου να σταματά για να βλέπει τα έργα που θα είναι στους τοίχους και στους δρόμους και να αφήσει προς στιγμής το αυτοκίνητο στην άκρη.

Τα σχολεία που εντάσσονται στο θεσμό των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας είναι, όπως ανέφερε, επτά σχολεία στην Επαρχία Πάφου και σε αυτά περιλαμβάνονται το Γυμνάσιο της Θεοσκέπαστης, τα δημοτικά τέταρτο, πέμπτο και έκτο, καθώς και τα νηπιαγωγεία τέταρτο, πέμπτο και έκτο.

Ο κ Αναστασίου παρατήρησε πως όταν αφήσεις τους μικρούς ζωγράφους να δημιουργήσουν από μόνοι τους, μπορούν να σκεφτούν τα πάντα.
Ο διακεκριμένος ζωγράφος έχει ήδη εξασφαλίσει θέση στο βιβλίο καταγραφής των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες όταν διεκδίκησε και πάλι με μια ομάδα μαθητών, από τα Λεύκαρα, τη θέση το 2012, ζωγραφίζοντας τον πιο μεγάλο πίνακα στον κόσμο, με θέμα του το παραδοσιακό λευκαρίτικο κέντημα.

Ο πίνακας είχε διαστάσεις 49 μέτρα επί 1.60, διαχωρίστηκε σε 90 μέρη, τα οποία πωλήθηκαν και τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Αναστασίου, η δεύτερη προσπάθεια ήταν το 2013 με την κατασκευή του μεγαλύτερου παζλ ζωγραφικής στον κόσμο και τη συμμετοχή των σχολείων της Λευκωσίας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέρος του παζλ εκτίθεται στο Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ξεχωριστή εντύπωση προκαλεί και η δημιουργία από τον κ. Αναστασίου της εικόνας της Παναγίας των Λευκών Ορών δηλαδή των Λευκάρων, η οποία μάλιστα δεν έχει αγιογραφηθεί ξανά. Η εικόνα είναι ντυμένη με Λευκαρίτικο κέντημα , ενώ για την κατασκευή της – όπως είπε, ο ζωγράφος – έχει χρησιμοποιηθεί ασήμι για το φωτοστέφανο της λόγω του ότι στα Λεύκαρα η αργυροχοΐα, μαζί με το λευκαρίτικο κέντημα είναι αλληλένδετα.

Keywords
Τυχαία Θέματα