Στα 1,6 τρισ. ευρώ, η στήριξη των τραπεζών λόγω της κρίσης

Στο 1,6 τρισ. ευρώ ανήλθε η κρατική βοήθεια που χορηγήθηκε στον τραπεζικό τομέα της Ε.Ε., στο διάστημα από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης, τον Οκτώβριο, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες (Παρασκευή) στη δημοσιότητα.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία για τις κρατικές ενισχύσεις που αναφέρονται στο 2011. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, ποσοστό 67%, οι βοήθειες αυτές αφορούν δημόσιες εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση

των τραπεζών. Το έτος 2011 ήταν, εξάλλου, το τελευταίο κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε τους προσωρινούς κανονισμούς για τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας, την κρατική βοήθεια, προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία σε περιόδους κρίσεων.

Αυτού του τύπου η βοήθεια, το 2011, αντιστοιχούσε σε 48 δισ. ευρώ -ήτοι στο 0,037% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ- και ήταν μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το σύνολο των κρατικών επιχορηγήσεων, που δεν συνδέονται με την κρίση, έχει μειωθεί, φθάνοντας τα 64,3 δισ. ευρώ το 2011, ήτοι το 0,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Πρόκειται για «μία μακρόπνοη καθοδική τάση», επισημαίνει ο Αντουάν Κολομπανί, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, υπογραμμίζοντας πως οι βοήθειες αυτές ανταποκρίνονταν στο 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. στη δεκαετία του '80.

Keywords
Τυχαία Θέματα