«Σπουδή 3 Στρίντμπεργκ » στο θέατρο Διάχρονο

Tο Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στο Διάχρονο της Μαίρης Βιδάλη κάνει πρεμιέρα η Σπουδή 3 Στρίντμπεργκ με τα έργα «Η Πιο Δυνατή», «Δεσποινίς Τζούλια» σε μετάφραση Άκη Χαραλαμπίδη και σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα.

Η «Δεσποινίς Τζούλια» είναι το πιο πολυπαιγμένο έργο της νατουραλιστικής περιόδου του Στρίντμπεργκ. Η Τζούλια βρίσκεται σε θέση ισχύος, απέναντι στον υπηρέτη της, τον Ζαν. Η δεσποτική συμπεριφορά

της, όμως, οδηγεί σε μια ακραία σύγκρουση ανάμεσά τους, στην οποία η ίδια θα νικηθεί κατά κράτος και θα πληρώσει με το πιο βαρύ τίμημα. Πρόκειται για μια αναμέτρηση, σπάνια σε ολόκληρο το έργο του Στρίντμπεργκ, όπου η γυναίκα ξεκινάει ως δήμιος, αλλά καταλήγει θύμα.

Στην «Πιο Δυνατή» τα πρόσωπα ανήκουν και τα δύο στο γυναικείο φύλο. Υπάρχουν, όμως, μεγάλες ομοιότητες στη δραματουργική σύγκρουση. Η παντρεμένη κυρία συναντάει και αντιμετωπίζει την ερωμένη του άντρα της και κάνει επίδειξη όλης της ισχύος που της παρέχει ο θεσμικός ρόλος της νόμιμης συζύγου. Παρόλο, όμως, που θεωρεί ότι η ίδια είναι η «πιο δυνατή» είναι, στην ουσία, ολοκληρωτικά ηττημένη.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση αυτών των δύο έργων του Στρίντμπεργκ δίνει στο θεατή την ευκαιρία να δει τις δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος: Η φαινομενική εξωτερική υπεροχή μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στην απόλυτη εσωτερική ήττα. Περίπου έναν αιώνα μετά τη συγγραφή των έργων, ο Στρίντμπεργκ εξακολουθεί να συγκλονίζει τους θεατές με την εντυπωσιακή ακρίβεια των ψυχογραφιών του!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση : Άκης Χαραλαμπίδης
Σκηνοθεσία : Ζαχαρίας Ρόχας
Μουσική : Θάνος Γεωργουλάς
Φωτισμοί : Γιώργος Δανεσής
Βοηθός σκηνοθέτη : Μαρία Μαλλούχου

ΠΑΙΖΟΥΝ:
«Η Πιο Δυνατή»
Νίτα Παγώνη (ντουμπλίρ Μαρία Μαλλούχου), Μυρτώ Μακαλιά

«Δεσποινίς Τζούλια»
Παύλος Ευαγγελόπουλος, Βάνα Βάσιου, Μυρτώ Μακαλιά

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Σάββατο : 21:00
Κυριακή : 18:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 105΄

Keywords
Τυχαία Θέματα