Η Σκωτία είπε «όχι» στην ανεξαρτητοποίησή της με 55,3%

Σε μια ιστορική ημέρα για τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, την περασμένη Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, ο σκωτσέζικος λαός κλήθηκε να ψηφίσει υπέρ της παραμονής του ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι Σκωτσέζοι ήταν: «Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος; Ναι ή όχι;».

Όλοι στη Σκωτία, και όχι μόνο, αδημονούσαν για την ημέρα της ψηφοφορίας, μετά από δύο χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων, του «ναι» που ήθελε μια ανεξάρτητη Σκωτία και του «όχι» που ήθελε να διαφυλάξει

την ένωση.

Για αυτό και οι Σκωτσέζοι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες (ποσοστό συμμετοχής 84,59% με περίπου 4,283 εκατ. Σκωτσέζους να ψηφίζουν και τα άκυρα να φτάνουν τα 3.249) για να αποφασίσουν εάν θα αποχωρήσουν – μετά από 307 χρόνια – από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο αφού το 55,3% των Σκωτσέζων είπαν «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση, αποσπώντας 2.001.926 ψήφους και το 44,7% τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.617.989 ψήφους.

Είναι χαρακτηριστικό, πως από τις 32 συνολικά κομητείες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνο 4 τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας: Η Γλασκώβη (η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας), το Βόρειο Λαναρκσάιρ, το Ντάντι και το Δυτικό Ντανμπαρτονσάιρ.

Ανακούφιση σε Αγγλία και Ευρώπη

Το αποτέλεσμα έφερε βαθιά ανακούφιση στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στην Ευρώπη, αφού μια ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα προκαλούσε «ντόμινο» δημοψηφισμάτων σε πολλές περιοχές, που ζητούν χρόνια τώρα την ανεξαρτητοποίησή τους, όπως για παράδειγμα οι Καταλανοί στην Ισπανία. Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το «όχι» των Σκωτσέζων στην αυτονομία δεν πρόκειται να εφησυχάσει τα αποσχιστικά κινήματα που θέλουν κι αυτά με την σειρά τους να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους.

Ήταν τέτοια η αγωνία σε όλη την Ευρώπη, που όλα τα διεθνή μέσα ασχολούνταν όλες τις προηγούμενες ημέρες με τις δημοσκοπήσεις, που έδειχναν… ντέρμπι. Ειδικά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί μέχρι τέλους αφού η διαφορά μεταξύ «όχι» και του «ναι», ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους, με μικρή διαφορά υπέρ του «όχι», αλλά και με περίπου 600.000 αναποφάσιστους, που όπως φάνηκε προτίμησαν στο τέλος την παραμονή τους κάτω από τη «σκέπη» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση των Σκωτσέζων να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας λόγο για ένα «ξεκάθαρο αποτέλεσμα», που έκλεισε το θέμα «για μία γενεά», ενώ συνεχάρη για το αποτέλεσμα και τον επικεφαλής της κίνησης κατά της ανεξαρτησίας Άλιστερ Ντάρλινγκ. Το αποτέλεσμα χαιρέτισαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.

Αίσθημα ανακούφισης επικράτησε όμως και στις χρηματαγορές, οι οποίες αντέδρασαν θετικά στην έκβαση του δημοψηφίσματος, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν αισθητή άνοδο, ενώ η λίρα κατέγραψε σημαντικά κέρδη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε «ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος στη Σκωτία. «Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει», δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του «όχι» στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο οποίο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική.

Νέο σύστημα αποκεντρωμένης διακυβέρνησης προανήγγειλε ο Κάμερον

Στον απόηχο του θετικού, για τη Μεγάλη Βρετανία, αποτελέσματος, ο Κάμερον προανήγγειλε ένα νέο, πιο αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης όχι μόνο για τη Σκωτία, αλλά και για τις τέσσερις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. «Έχουμε μία σπουδαία ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνώνται οι Βρετανοί, για το καλύτερο», σημείωσε ο κ. Κάμερον, συμπληρώνοντας πως «το Λονδίνο ακούει τις φωνές των 1,6 εκατομμυρίων Σκωτσέζων που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας».

Ξεκαθάρισε πως «το Λονδίνο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του για παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στη Βουλή της Σκωτίας», προσθέτοντας πως «τα σχετικά νομοσχέδια θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο». «Θα προχωρήσουμε σε έναν ισορροπημένο διακανονισμό που θα είναι δίκαιος για το λαό της Σκωτίας αλλά και για τα άλλα τρία έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Κάμερον, «πέραν της Σκωτίας, και οι κάτοικοι της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν τη φορολόγηση, τις δημόσιες δαπάνες και το κοινωνικό κράτος. Ένας νέος και δίκαιος διακανονισμός για τη Σκωτία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νέο και δίκαιο διακανονισμό για όλους».

Παράλληλα, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν χαιρέτισε τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι «η Βρετανία θα παραμείνει μία ενωμένη χώρα ύστερα από την επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Σκωτίας».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ και είμαι πεπεισμένος ότι θα εξακολουθεί να παίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της Συμμαχίας μας ισχυρής. Χαιρετίζω την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κάμερον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει μπροστά ως ενωμένη χώρα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, τέλος, πως οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες ανησυχούσαν ότι πιθανή διάσπαση της Βρετανίας, η οποία διατηρεί πυρηνική βάση στη Σκωτία, θα αποδυνάμωνε αυτό το σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα