Σκοπιανή πρόεδρος – Μακεδονία: Δεν κάνει βήμα πίσω η Σελιάνοφσκα

Δεν κάμπτεται από τις μεγάλες αντιδράσεις, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η νέα πρόεδρος των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας και σήμερα την επιλογή της να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία», ακυρώνοντας στην πράξη έτσι τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αφορμή σήμερα, μετά τη χθεσινή ορκωμοσία της όπου η Ελληνίδα πρέσβειρα αποχώρησε διαμαρτυρόμενη, ήταν η απάντησή της στα «συγχαρητήρια» που δέχτηκε από την πρεσβεία της Σουηδίας. Συγκεκριμένα η Σελιάνοφσκα

απαντώντας έγραψε στο Χ: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

Για την κατάφωρη παραβίαση της ούτως ή άλλως επιζήμιας για τα εθνικά μας συμφέροντα Συμφωνίας των Πρεσπών, υπάρχουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό των Σκοπίων, με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα να την καταγγέλλει. Σκληρή ήταν η στάση και του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, ο οποίος ανέφερε ότι η ορκωμοσία της προέδρου είναι «άκυρη», από τη στιγμή που παρέβη το Σύνταγμα της χώρας. Ο ίδιος αναφέρει σε μήνυμά του ότι είτε πρέπει η ορκωμοσία να επαναληφθεί, είτε να γίνει πρόεδρος ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής.

Μητσοτάκης: «Παράνομη και ανεπίτρεπτη η προκλητική επιλογή της προέδρου των Σκοπίων»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του το πρωί της Δευτέρας καλεί την Σκοπιανή πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα να επανέλθει στη νομιμότητα, έπειτα από την προκλητική της στάση, και υπενθυμίζει ότι «κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού: «Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της.

Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας. Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

«Απογοητευμένη» και η Ε.Ε.

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο κ. Μισέλ επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκοπιανή, – Μακεδονία, Σελιάνοφσκα,skopiani, – makedonia, selianofska