Σκληρή κριτική FT για ΔΝΤ-WikiLeaks: Ανεύθυνος ο Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύουν οι Financial Times για τις διαρροές των WikiLeaks και τα όσα έχουν επακολουθήσει με το ΔΝΤ.

Στο σκληρό δημοσίευμα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι ανυπόγραφο και φέρει τον τίτλο: «Η Ελλάδα

πρέπει να κρατήσει το ΔΝΤ στο τραπέζι».

Οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος για τον Τσίπρα

«Απ’ όταν ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να δεχτούν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αφού φλέρταρε το προηγούμενο καλοκαίρι με τη χρεοκοπία, οι Ευρωπαίοι δανειστές τον έβλεπαν ως υπεύθυνο εταίρο. Η διαρροή της συνομιλίας αξιωματούχων του ΔΝΤ αποδεικνύει πως έκαναν λάθος» επισημαίνεται στην αρχή του άρθρου. Στη συνέχεια ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου για να υποστηρίξει πως το Ταμείο προσπαθεί να σπρώξει την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία για να επιβάλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια αυστηρή απάντηση τον κατηγόρησε ανοιχτά πως υπέκλεψε τη συνομιλία και τη διέρρευσε» τονίζεται ενώ υπογραμμίζεται ότι «αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του».

Εύκολος στόχος το ΔΝΤ

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα εκτιμά ότι το ΔΝΤ είναι «εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης την ώρα που πιέζεται από την ανακάμπτουσα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Είναι πάντως αλήθεια ότι το Ταμείο θα ήταν ο αυστηρότερος κριτής της δημοσιονομικής και οικονομικής απόδοσης της Ελλάδας. Προς το παρόν οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, ένα απαραίτητο βήμα πριν οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους» αναγράφεται στο δημοσίευμα.

«Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί τη μείωση του χρέους χωρίς τους αυστηρότερους όρους και την επιτήρηση του Ταμείου. Αλλά αυτός είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να απαιτούν λιγότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά επιμένουν να ζητούν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο η Ελλάδα δύσκολα θα πετύχει με αυτές τις πολιτικές. Επιπλέον, η Γερμανία έχει αποκλείσει τη διαγραφή του χρέους και δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει σε αυτό χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ» καταλήγει το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα