Σήμερα οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο

Ξεκίνησαν σήμερα στην Αίγυπτο στις 08.00 τοπική ώρα οι πρώτες προεδρικές εκλογές, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ των 13 υποψηφίων επικρατέστεροι θεωρούνται ο Άχμεντ Σαφίκ -τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ,

ο Αμρ Μούσα -πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο Μοχάμεντ Μόρσι της Αραβικής Αδελφότητας, ο ανεξάρτητος ισλαμιστής Άμπντουλ Μονέιμ Άμπντουλ Φούτουχ και ο Χαμντίν Σαμπάχι.

Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει δύο μέρες, ενώ αναμένεται 50 εκατ. πολίτες να προσέλθουν στα 13.000 εκλογικά τμήματα στις 27 επαρχίες της χώρας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο ασκεί την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην διαδικασία, που αποκάλεσε ένα βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου. Κάλεσε επίσης, όπως και η κυβέρνηση, το λαό να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο «θα αντανακλά την επιλογή του ελεύθερου αιγυπτιακού λαού».

Σαράντα εννέα εγχώριες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τρεις ξένες έχουν λάβει άδεια να επιτελέσουν το ρόλο των παρατηρητών στις εκλογές.

Τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να δοθούν στην δημοσιότητα πριν από την 29η Μαΐου. Εάν ουδείς εκ των υποψηφίων εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων από τον πρώτο γύρο, θα υπάρξει επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους την 16η και 17η Ιουνίου.

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα