Σήμερα οι κρίσιμες συναντήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Σήμερα το μεσημέρι αναμένονται οι τελικές συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, λίγο πριν τις συναντήσεις των

πολιτικών αρχηγών, θα επαναληφθεί επίσης η σύσκεψη των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τον καθορισμό του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.

Στη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, μέχρι τις 23.00, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες σύγκλιση απόψεων, αν και πολλά επιμέρους ζητήματα μένουν ακόμη ανοιχτά, όπως αυτά της φορολογίας και των πολιτικών θεσμών. Η συνάντηση ήταν περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, δηλαδή η κάθε πλευρά παρουσίασε τα θέματα που κατά προτεραιότητα θεωρεί σημαντικά ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ έθεσαν μετ’ επιτάσεως ως θέμα αιχμής το ζήτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στο επίπεδο που ήταν πριν αλλά και στο θέμα της διασφάλισης των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

Στη σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, συμμετείχαν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κώστας Σκανδαλίδης και Στέργιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

Μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε εξάλλου η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, η οποία ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία, περίπου 70%, την πρόταση του προέδρου Φώτη Κουβέλη για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή κομματικών στελεχών.

Ένταση επικράτησε, πάντως στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την ομάδα των «επτά» (Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Ανδρουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Αν. Λοβέρδος, Π. Ευθυμίου και Μ. Ανδρουλάκης), για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Τέλος, στις προθέσεις των τριών κομμάτων είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα, οπότε και λήγει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα