«Σφαγή» με μειώσεις μέχρι και 44% στις επικουρικές συντάξεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Άσχημη είναι η σημερινή ημέρα για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς θα πάρουν μειωμένες συντάξεις εξαιτίας των περικοπών στις επικουρικές που τίθενται σε ισχύ.

Είναι το πρώτο… τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για τους πρώτους «άτυχους» συνταξιούχους που θα δουν τις μειώσεις να κυμαίνονται σε ποσοστά από 4% έως και 44% και θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο 2016.

Το… ψαλίδι

σε περίπου 370.000 άτομα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με την καταβολή των συντάξεων στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ποιους αφορούν οι μειώσεις

Οι περικοπές θα πλήξουν όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) περισσότερα από 1.300 ευρώ μηνιαίως (μεικτά).

Οι μειώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Επί της ουσίας, οι μεγαλύτερες περικοπές θα ισχύσουν στις συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Η πρώτη «φουρνιά» των μειώσεων στις επικουρικές αφορά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους κυρίως του Δημοσίου και άλλων 10 Ταμείων, ενώ το δεύτερο «κύμα» του Σεπτεμβρίου θα αφορά κυρίως τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Τι προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνονται στη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό, εκτός από τις επικουρικές, αφορά τις νέες κύριες συντάξεις, το εφάπαξ, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα και τις συντάξεις χηρείας και σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) οδηγεί σε μείωση αποδοχών για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, επτά στους δέκα εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας βλέπουν μειώσεις στις αποδοχές τους.

Το άρθρο «Σφαγή» με μειώσεις μέχρι και 44% στις επικουρικές συντάξεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα