Σεισμός – Θήβα σήμερα 18/2: Που είναι το επίκεντρο, τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης τους κατοίκους Αττικής και Βοιωτίας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 05.04 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Θήβας. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 13,9 χιλιόμετρα. Του σεισμού των 3,7 Ρίχτερ προηγήθηκε σεισμική δόνηση 1,7 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή και ακολούθησαν σεισμοί

2,4 και 1,6 Ρίχτερ. Παρόλο που η δόνηση ήταν ασθενής, συνοδευόταν από έντονο βουητό, και τράνταξε στιγμιαία το έδαφος και τα κτήρια. Οι κάτοικοι των περιοχών της Νίκαιας, της Πετρούπολης αλλά και στα βόρεια προάστια όπως το Μαρούσι, «ξύπνησαν» με ιδιαίτερη ανησυχία.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές όπως Ελευσίνα, Μαγούλα και Μάνδρα αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές στο Λεκανοπέδιο. «Μας ξύπνησε. Θεωρώ ότι δε συνδέεται άμεσα με μεγάλο σεισμό. Αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο, χωρίς να μας ανησυχεί. Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Mega. «3 μικρού μεγέθους επιφανειακές σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στις 5, 5:04 και 5:10 το πρωί με αντίστοιχα προκαταρκτικά μεγέθη 1,8, 3,7 και 2,4 Ρίχτερ. Τα επίκεντρα των δονήσεων εντοπίζονται σε απόσταση 31 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θήβας ή 12 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Η προκαταρκτική κατανομή των επικέντρων βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του ρήγματος στην περιοχή της Φυλής-Πάρνηθας» έγραψε στο Facebook ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σεισμός στην Ναύπακτο

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου χθες το πρωί στα νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου. Η δυνατή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας και της Φωκίδας.  Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Αίγιο.  Ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με ίδιο επίκεντρο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τυχόν ζημιές.  Ο μετασεισμός αυτός είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος 8,1 χιλιόμετρα.

Δείτε ακόμη:Επίθεση με γκαζάκια στη Zeus & Dione, την πρώην εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη«Εισβολή» με πανό και τρικάκια υπέρ του Κουφοντίνα στο υπουργείο Υγείας – Προσαγωγές από την αστυνομία Κώστας Μπακογιάννης: Ο κ. Πολάκης μπέρδεψε το αλάτι με την λάσπη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός – Θήβα, 182,seismos – thiva, 182