Σε δύο βάρκες το ΠΑΣΟΚ

-Οι λεπτές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ

-Πού αποσκοπεί ο Βενιζέλος

-Τι φοβάται ο Κουβέλης

του Ανδρέα Καψαμπέλη

Σε δύο βάρκες, κατά τη γνωστή ρήση, προσπαθεί να πατήσει το ΠΑΣΟΚ στις νέες πολιτικές και κομματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά από τις τελευταίες εκλογές. Αυτή η τακτική είναι αρκετά ριψοκίνδυνη και δεν είναι

καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει αποτελέσματα. Είναι όμως η μόνη διαθέσιμη όπως φαίνεται, αφού το άλλοτε ισχυρό κόμμα, που τώρα έχει περιοριστεί στο 12%, πρέπει αφενός να υπερασπιστεί τις επιλογές του κατά την περίοδο που ασκούσε τη διακυβέρνηση της χώρας και αφετέρου να βρει αναχώματα για να μπορέσει να διατηρήσει αν μη τι άλλο τα ποσοστά του και τον ρόλο του στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, όσο η ΔΗΜΑΡ του κ. Φ. Κουβέλη πιέζεται από τα αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξή της στο «μνημονιακό μπλοκ», τόσο το δικό τους κόμμα θα είναι υποχρεωμένο να στηρίζει τις παλαιότερες αποφάσεις του και να πείθει ότι διαθέτει ταυτόχρονα εναλλακτικές προτάσεις για τη βελτίωση των όρων του μνημονίου.
Αυτή είναι και η πολιτική εξήγηση που δίνεται για τις αιχμές που είχε αφήσει προ ημερών ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και για τις διαφορετικές αποχρώσεις που χρησιμοποίησε πάλι, ύστερα από την τελευταία σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι διαρροές και έμμεσες δηλώσεις εις βάρος του υπουργού Οικονομικών, με την αιτιολογία ότι η επιλογή του να υποβαθμίσει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης ήταν επιζήμια, είχαν προκαλέσει αίσθηση. Η κυβερνητική κρίση απεσοβήθη μεν, αλλά ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε τις προθέσεις του.

Το ξανασκέφθηκαν

Μετά την αρχική διστακτική στάση του ως προς τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στην Ιπποκράτους υπήρξε αναπροσαρμογή των σχεδιασμών. Η στάση αυτή, όπως και η συνέχειά της, θεωρείται ενδεικτική για την απόφαση του κ. Βενιζέλου να μην απεμπολήσει το δικαίωμα πολιτικού ελέγχου επί του υπουργείου Οικονομικών. Κυρίως όμως να καταδείξει έναν αναπροσανατολισμό της τακτικής του, με στόχο να απευθυνθεί εκ νέου στο μετριοπαθές «αντιμνημονιακό» ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο το εγκατέλειψε μαζικά στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και το οδήγησε στα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας του. Πέραν αυτών πάντως, πρόσωπα που συνομιλούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν την εικόνα ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θεωρεί την κυβέρνηση συνεργασίας στατικό σχήμα, με προδιαγεγραμμένο κάθε βήμα και υπό αυτή την έννοια έρμαιο των όποιων εξελίξεων. Η δική του στήριξη προς την κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται ειλικρινής, λένε οι ίδιες πλευρές, αλλά διακρίνουν την πρόθεσή του να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη λήψη αποφάσεων και την κατεύθυνση της πολιτικής που θα χαραχθεί.
Εκ των πραγμάτων σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο Φ. Κουβέλης. Αν και ο ίδιος και το δικό του κόμμα δεν βαρύνονται με συμμετοχή στις προηγούμενες

Keywords
Τυχαία Θέματα