Μαύρη επέτειος για την Κύπρο

38 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Στις 20 Ιουλίου 1974, 40.000 Τούρκοι στρατιώτες υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε σε 2 φάσεις, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, 4.000 έχασαν τη ζωή τους και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι.

Αντίσταση

άξια λόγου προέβαλαν οι Ελληνικές Δυνάμεις Κύπρου και ορισμένα σώματα Κυπρίων εθνοφρουρών, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή χάθηκαν τα ίχνη τους. Στην Ελλάδα έγινε γενική επιστράτευση και κινητοποίηση στρατού, αλλά η χούντα των Συνταγματαρχών δεν προχώρησε παραπέρα, ούτε αντέδρασε στρατιωτικά και δεν αντέδρασε στρατιωτικά.

Εκδηλώσεις μνήμης
Με μνημόσυνα, πορείες και άλλες εκδηλώσεις τιμούν οι Κύπριοι σήμερα τους αγωνιστές, που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το κυπριακό κράτος.
Στις 5:30, ώρα που άρχισε η τουρκική εισβολή ήχησαν σειρήνες σε όλες τις πόλεις. Αργότερα, ο πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων, κος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παρευρέθηκε σε επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία ψάλθηκε στον ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία παράκληση για απελευθέρωση της νήσου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης τελέσθηκε μνημόσυνο από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στο οποίο παρευρέθηκαν ο κος Δημήτρης Χριστόφιας, ο κος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, κος Γιαννάκης Ομήρου, ο πρέσβης της Ελλάδας, κος Βασίλειος Παπαϊωάννου, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, η διακομματική αντιπροσωπία της βουλής των Ελλήνων, γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, λοιποί επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Παράλληλα, εκδηλώσεις καταδίκης της εισβολής πραγματοποιούν κομματικοί φορείς και οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα