Σαν σήμερα η Αλίκη στη χώρα των… αγγέλων

Ήταν 23 Ιουλίου 1996, όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας σε πένθος τον ελληνισμό. Η «εθνική σταρ», όπως την αποκαλούσαν, γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Τα παιδικά της χρόνια ήταν φτωχικά, καθώς ο πατέρας της δολοφονήθηκε στην κατοχή και η μητέρας της ανέλαβε μόνη της το μεγάλωμά της, καθώς και των άλλων δυο παιδιών της, Αντώνη και Τάκη.

Αγαπημένες σταρ της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν οι Μαίρη Πίκφορντ και Γκρέτα Γκάρμπο. Μάλιστα, από μικρή έδειξε ενδιαφέρον για το χώρο της υποκριτικής,

αφού συμμετείχε στις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις στο σχολείο της. Το 1952 έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή του ‘Εθνικού Θεάτρου’, κρυφά από την οικογένειά της. Ένα χρόνο μετά της ανατέθηκε ο μικρός ρόλος της Λουιζόν στο «Κατά φαντασίαν ασθενής» και ο ρόλος της Ολυμπίας στις «Φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη.
Το καλοκαίρι του 1954, πριν ακόμα τελειώσει τη δραματική σχολή, την κάλεσε ο Νίκος Χατζίσκος για να αντικαταστήσει την Άννα Συνοδινού στο ρόλο της Ιουλιέτας. Για να παίξει στο έργο χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια από τη σχολή της, έχοντας στη διάθεσή της μόνο τρία μερόνυχτα για να προετοιμαστεί και να μάθει το ρόλο. Ακολουθεί την ίδια χρόνια η ταινία «Το Ποντικάκι», η συνεργασία της με το θίασο ‘Κοτοπούλη’, το θίασο της ‘Κατερίνας’ και τέλος με το θίασο του Κώστα Μουσούρη, ο οποίος την έχρισε πρωταγωνίστρια.
Το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκροτεί τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο» κ.α. Στο μεταξύ, γνωρίζεται με το Φιλοποίμενα Φίνο, συνεργάζεται με τη «Φίνος Φιλμ» και μαζί κάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως οι ταινίες: «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια», «Η Μαρία της Σιωπής», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Μανταλένα», «Η Υπολοχαγός Νατάσσα» κ.α.
Με τον ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου το 1960 στο φεστιβάλ ταινιών Θεσσαλονίκης. Η «Υπολοχαγός Νατάσσα» είναι η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και οι δύο επόμενες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν σε ταινίες που πρωταγωνίστησε.
Η συνάντησή της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ το 1959 κατά τα γυρίσματα της ταινίας «Αστέρω» οδήγησε στο γάμο τους 6 χρόνια αργότερα, καθώς και στην απόκτηση του μοναχογιού της, Γιάννη. Οι δυο πρωταγωνιστές πήραν διαζύγιο το 1979.
Εν συνεχεία, η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στο θέατρο και την τηλεόραση. Μεγάλες θεατρικές επιτυχίες ήταν το «Καμπαρέ», «Εβίτα», «Ωραία μου κυρία», «Πέπσι», «Λυσιστράτη». Η θεατρική της παρουσία έκλεισε το 1996 με το έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας» στο ρόλο της Μαρίας και αργότερα οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο καλπάζουσας μορφής.
Ο θάνατός της ήρθε 3 μέρες μετά τα γενέθλιά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα