Σαμαράς: «Με θυσίες κερδίζουμε την αξιοπιστία μας»

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του στη Γερμανία, πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Η Ελλάδα κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, με θυσίες για το λαό, για να αποκτήσουμε

ξανά την αξιοπιστία μας. Προς την κατεύθυνση αυτή παίρνουμε συνεχώς μέτρα, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις. Η χώρα μας μαστίζεται από το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε με τη σειρά του την κ. Μέρκελ.

Αισιοδοξία πριν από τη συνάντηση

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Οι προσπάθειές μας αποδίδουν και η Ευρώπη βοηθά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.

Η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι κλειστή για τον Τύπο, καθώς πρόκειται για «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων». Αντικείμενο είναι η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες επίσκεψη του πρωθυπουργού, η οποία αναβαθμίστηκε πολιτικά από την καγκελαρία του Βερολίνου. Ειδικότερα, μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο σχεδιασμός της γερμανικής πλευράς δεν προέβλεπε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών. Ακολούθησε την Παρασκευή η ανακοίνωση της συνάντησης ανεπίσημου χαρακτήρα στην καγκελαρία, τη στιγμή που σε τέτοιου είδους συναντήσεις κατά κανόνα δεν γίνονται δηλώσεις. Τη Δευτέρα ήρθε και η ανακοίνωση για δηλώσεις των δύο ηγετών πριν αποσυρθούν για την κατ’ ιδίαν συνομιλία τους.

Η σταδιακή αυτή αναβάθμιση μπορεί να εντάσσεται σε μια επικοινωνιακή τακτική, αλλά δίνει και το μέτρο εμπέδωσης του νέου πολιτικού κλίματος που επικρατεί στο Βερολίνο έναντι της Ελλάδας.

Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα, μιλώντας στη γερμανική οικονομική ελίτ στο συνέδριο της Die Welt. Τόνισε, παράλληλα, τη βούληση του κυβερνητικού συνασπισμού να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη με φόντο την οικονομική κρίση, ενώ έδωσε έμφαση στη στενή ελληνογερμανική οικονομική συνεργασία. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στον πίνακα ανταγωνιστικότητας και υπογράμμισε εκ νέου πως «η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης».

Keywords
Τυχαία Θέματα