Τέλος στα μικρά μπουκάλια νερού σε πόλη της Μασαχουσέτης

Απαγορεύτηκε στο Κονκορντ της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, η πώληση εμφιαλωμένου νερού σε μπουκάλια κάτω του ενός λίτρου. Οι αρχές προχώρησαν στην εν λόγω απαγόρευση με την έλευση του νέου έτους, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα πλαστικά απορρίμματα και τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, στις πιέσεις των οποίων οφείλεται το συγκεκριμένο

αποτέλεσμα «κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να φτιαχτούν όλα τα πλαστικά μπουκάλια νερού, το οποίο καταναλώνεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες». Κατά τους υπευθύνους της εκστρατείας "Ban the Bottle" («απαγορεύστε το μπουκάλι»), η ποσότητα αυτή «αρκεί για να τροφοδοτήσει 1,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα για ένα χρόνο».

Όσα καταστήματα δε συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη απαγόρευση και συνεχίζουν να διαθέτουν μικρά μπουκάλια νερού, σε πρώτη φάση θα επιπλήττονται, ενώ στη συνέχεια θα τους επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 25 και 50 δολαρίων.

Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε την αντίδραση των εταιρειών εμφιάλωσης, που απειλούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον αυτού του «περιορισμού της ελευθερίας», όπως χαρακτηρίζουν την απαγόρευση. «Διερευνούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Η απαγόρευση στερεί από τους κατοίκους τη δυνατότητα να επιλέξουν και από τους επισκέπτες [...] μια βασική ελευθερία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Εμφιαλωμένου Νερού, με έδρα τη Βιρτζίνια. «Θα στερήσει επίσης από την πόλη απαραίτητα φορολογικά έσοδα και θα βλάψει τις επιχειρήσεις της περιοχής που βασίζονται στις πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού».

Ήδη αρκετά καταστήματα απλώς... πωλούν μεγαλύτερα μπουκάλια νερού, ενώ και κάποιοι κάτοικοι βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν την απαγόρευση. «Οι πόλεις εδώ είναι τόσο κοντά που ο κόσμος μπορεί να περπατήσει για δύο λεπτά και να αγοράσει [μικρό μπουκάλι] από το Ακτον ή το Μπέντφορντ. Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθάει», εκτίμησε μια κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο Associated Press.



Keywords
Τυχαία Θέματα