Σαμαράς: Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία. Είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου είναι ξανά στα πόδια της», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Η Ελλάδα

πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ. Πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 13%, για να το κάνει όμως έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματος, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 προβλέπεται ότι θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα και η οικονομία της. Σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι αν έπιανε το δημοσιονομικό δυναμικό της, θα έπιανε ακόμη και τους τόκους του δανεισμού της και θα μείωνε και το χρέος», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ευχήθηκε καμία άλλη χώρα να μην περάσει αυτά που βιώνει η Ελλάδα κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Συμπλήρωσε όμως πως η Ελλάδα έχει πλέον μετατραπεί σε «ένα σύμβολο της Ευρώπης που μπορεί να λειτουργήσει και να πάει μπροστά». «Είμαστε περήφανοι, κρατάμε το έδαφός μας, και αποδεικνύουμε σε όλους πως μπορούμε να τα καταφέρουμε». Υπογράμμισε πως μακροπρόθεσμα «η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετη στη δημοσιονομική πειθαρχεία».

Στρέφοντας το βλέμμα στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με αμοιβαιότητα και αναλογικότητα ευθύνης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη «οι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου να μην πάνε στις κάλπες με την πίκρα της κρίσης», αλλά με την ελπίδα ότι η κρίση ξεπερνιέται».

Τέλος, μιλώντας στα αγγλικά, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα μέτωπα, υπογραμμίζοντας πως «η λύση στα προβλήματα είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Ενωμένοι, εξάγουμε σταθερότητα και ασφάλεια, χωρισμένοι, εισάγουμε αστάθεια και ανασφάλεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα