Σαφές και «αιχμηρό» μήνυμα Τσίπρα στους επικριτές του: «Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά»

Με την αραβική παροιμία «τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την στρατηγική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, διαψεύδει όλα τα σενάρια, ενώ τα συμφέροντα θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση».

«Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, κρίση αστάθειας δεν υπάρχει σε αυτήν την ΚΟ. Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, υπάρχει σε αυτούς που θα συνεδριάσουν

μετά από μερικές ώρες σε αυτήν την αίθουσα», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ΚΟ της ΝΔ που συνεδριάζει αργότερα.

«Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή βρίσκεται σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων», είπε επίσης ο πρωθυπουργός, προφανώς εννοώντας όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιδίδεται σε μια αδιέξοδη αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική».

«Ένα μηντιακό σύστημα ξεψυχά και βρυχάται», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους». Συνεχίζοντας μάλιστα υποστήριξε: «Αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανένα».

«Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα πετύχουμε και τους στόχους μας. Και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το Φθινόπωρο του 2019. Εμείς θα αντέξουμε, ας αντέξουν και αυτοί που μέχρι τώρα μας πολεμούν», τόνισε με μεγάλη έμφαση, προσθέτοντας ότι «κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία».

«Το πετύχαμε αυτό ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Έχουμε ήδη περάσει στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος, το νόμο για τα ΜΜΕ ανέφερε και συμπλήρωσε:« Και τώρα η ευθύνη είναι στην αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες. Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό, αν υπάρχει σκέψη να μην στελεχωθεί το ΕΣΡ. Εμείς σε κάθε περίπτωση περιμένουμε, αλλά δεν θα αφήσουμε το θέμα στις καλένδες και εξηγούμαστε: Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε.

Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, λέγοντας ότι μολονότι δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, της λαθρεμπορίας και της διαφθοράς, βελτιωνόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο».

Μίλησε και για την άρνηση της αντιπολίτευσης να συζητήσει το ασφαλιστικό: «Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το αν θα έχουμε την δυνατότητα να δίνουμε συντάξεις σε μερικά χρόνια, δεν είναι εθνικό θέμα. Δηλαδή δεν είναι εθνικό θέμα, ένα θέμα που αφορά την κοινωνική μας συνοχή» και υπογράμμισε: «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές και την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε και τα κάστανα από τη φωτιά, γιατί το χρωστάμε στις επόμενες γενιές».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική περί «αντιπολιτευτικής υποκρισίας ως προς το ασφαλιστικό», κατηγορώντας τα κόμματα, που ενώ ψήφισαν τόσες περικοπές συντάξεων, το PSI, και που καλούσαν την κυβέρνηση να υπογράψει τα πάντα, τώρα κουνούν το δάκτυλο και αρνούνται να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ενιαίας εθνικής γραμμής για την προστασία των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μίλησε για υποκρισία που έχει ξεπεράσει τα όρια, εκ μέρους των κομμάτων, αλλά και από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος. Όχι για τους αγώνες που πρέπει να γίνουν και που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε, αλλά γι” αυτούς που έχουν το θράσος, όπως είπε, να μιλάνε ενώ τον Ιούλη διοργάνωναν συλλαλητήρια για το «ναι σε όλα», «η ίδια ηγεσία που έχει το θράσος σήμερα να μιλά».

Στο πεδίο της καταπολέμησης της ανεργίας επίσης έχουν γίνει σημαντικά βήματα ανέφερε ο πρωθυπουργός:

α: Από εδώ και πέρα υπάρχει πια, ο συνδυασμός της κατάρτισης με την «εγγυημένη απασχόληση», ώστε η αναβάθμιση προσόντων να είναι πραγματική και αποτελεσματική για τους ανέργους και τις επιχειρήσεις. 481 εκ ευρώ θα διατεθούν από σήμερα μέχρι το καλοκαίρι του 2016, σε αυτή την κατεύθυνση.

Η κατάρτιση θα είναι πλήρως συνδεδεμένη με τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού της χώρας μας (εξαγωγικό εμπόριο, δεξιότητες πληροφορικής, logistics, κλπ).

β: Σχεδιάζουμε και θέτουμε σε εφαρμογή μια νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που δημιουργεί τουλάχιστον 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης, προσωρινές μεν, αλλά με ξεκάθαρο στόχο την αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας και με μετρήσιμα αποτελέσματα.

γ: Για την ανάπτυξη και υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας δημιουργούμε μέσα στο χρόνο που έρχεται, περιφερειακά κέντρα εξειδικευμένης νομικής και λογιστικής βοήθειας, δίκτυα ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο και ενοποιούμε την ελληνική συνεταιριστική νομοθεσία, ώστε να ακολουθούνται από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι δεδομένο ότι το σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνηση μας. Γι αυτό βρισκόμαστε σε διασταυρούμενα πυρά. Πρέπει γι αυτό να ανεβάσουμε ρυθμούς. Όχι μόνο στο πεδίο του κυβερνητικού έργου αλλά και μέσα στην κοινωνία, στους θεσμούς της, στα κινήματα, στα σωματεία. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα όχι μόνο για να υλοποιούμε πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά για να αλλάζουμε κάθε μέρα τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Να υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση και το έργο της. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε την στήριξη του ελληνικού λαού».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα