Σαφάρι για τη φοιτητική στέγη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Τη χαρά από την ανακοίνωση των βάσεων, διαδέχεται το άγχος και η αγωνία για χιλιάδες γονείς που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ενοικίαση της φοιτητικής κατοικίας. Αν και ήταν πολλά τα παιδιά που προσπάθησαν να μην επιβαρύνουν οικονομικά την οικογένειά τους και να φοιτήσουν στον τόπο διαμονής τους, αρκετά δεν τα κατάφεραν. Έτσι, θα αναγκαστούν να αποχωριστούν την οικογενειακή στέγη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ήδη «φορτωμένο» οικογενειακό προϋπολογισμό.

Παρά

την πτώση στις τιμές των ενοικίων -από 5%-10% σε σχέση με το 2015– το μέσο ελληνικό νοικοκυριό φαίνεται να «γονατίζει» μπροστά στην ανάγκη της ενοικίασης και συντήρησης ενός ακόμα σπιτιού. Τόσο οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όσο και η φοροκαταιγίδα στην οποία καλούνται οι γονείς να αντεπεξέλθουν, κάνουν την επιλογή μιας φθηνής κατοικίας, με χαμηλά έξοδα, να είναι μονόδρομος.

Αναζητούν μικρά και φθηνά σπίτια

Μεσιτικά γραφεία, αλλά και διαδικτυακές αγγελίες έχουν επιστρατευτεί στη μάχη για την αναζήτηση σπιτιού, με τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια να έχουν την τιμητική τους. Όπως αναφέρει στην «Αlpha freepress» o Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos Network, από τα μέσα Αυγούστου κιόλας ξεκίνησε η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης με τα περισσότερα ακίνητα να κλείνονται πάρα πολύ γρήγορα: «Μέσα σε 15 με 20 μέρες από την ημέρα δημοσίευσής τους, τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν νοικιαστεί». Οικονομικά είναι κυρίως τα κριτήρια αναζήτησης των φοιτητών, όπως αναφέρει και ο ίδιος: «Ψάχνουν κυρίως γκαρσονιέρες και δυάρια που δεν ξεπερνούν τα 250 με 300 ευρώ. Αυτές οι τιμές, κατά κύριο λόγο, αφορούν σε παλαιότερα ακίνητα και όχι ανακαινισμένα». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των ενοικίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του ακινήτου και από την τοποθεσία του: «Όσο πιο κοντά βρίσκεται το διαμέρισμα στην σχολή ή στο κέντρο της πόλης ή στο μετρό και όσο πιο καινούργιο είναι, τόσο πιο ακριβό είναι και το ενοίκιο». Όσο αφορά στην Αττική σε σχέση με τις επαρχιακές πόλεις, ο κ. Μελαχροινός σημειώνει: «Μιας και η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη στην Αθήνα, είναι και οι τιμές χαμηλότερες, ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με άλλες πόλεις της επαρχίας που η διαθεσιμότητα είναι μικρότερη αναλογικά με τη ζήτηση που υπάρχει».

Για τα μεσιτικά γραφεία ο CEO του Spitogatos Network αναφέρει: «Πολλοί καταλήγουν σε μεσιτικά για βοήθεια, καθώς οι μεσίτες γνωρίζουν, συνήθως, καλύτερα την περιοχή από τους υποψήφιους ενοικιαστές και είναι σε θέση να τους συμβουλεύσουν και να τους καθοδηγήσουν, ώστε να επιλέξουν το κατάλληλο ακίνητο. Επίσης, οι αμοιβές αυτών των γραφείων είναι πλέον πιο ελαστικές σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και μπορούν οι πελάτες τους να τις διαπραγματευτούν».

Η ιστοσελίδα Spitogatos.gr πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις φοιτητικές κατοικίες προς ενοικίαση στην Ελλάδα μέσα από την τεράστια βάση δεδομένων που διαθέτει για το ελληνικό real estate.

10 συμβουλές για την ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας

Ενόψει της νέας φοιτητικής χρονιάς, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, προς διευκόλυνση των φοιτητών και των γονέων τους που αναζητούν κατοικία σε άλλη πόλη, επισημαίνει τα εξής:

1.Σε όλες τις φοιτητουπόλεις της χώρας υπάρχει τόσο επάρκεια διαθέσιμης φοιτητικής κατοικίας, όσο και νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται εξειδικευμένα με τη μίσθωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
2. Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
3. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κλπ).
4. Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
5. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
6. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
7. Οι φοιτητές, ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρείται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας τους θα πρέπει να συμβουλεύονται το δικηγόρο τους.
8. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι’ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
9. Για να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταφεύγουν στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (πληροφορίες για την Αθήνα-Αττική από την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.e-akinita.gr). Προσοχή: Να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουμε ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου). Εάν πέσει στην αντίληψή τους τέτοια περίπτωση, να τηλεφωνήσουν στα γραφεία τoυ Συλλόγου (τηλ. 210-3621930).
10. Τέλος σήμερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης, συχνά η πιο συμφέρουσα λύση είναι, αντί να μισθώσουν μία κατοικία, να την αγοράσουν είτε με μετρητά είτε και με μικρό δάνειο, όπου, αντί ενοικίου, θα καταβάλουν μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση σε ένα δικό τους ακίνητο, που, μετά το πέρας της φοιτητικής περιόδου, θα μπορούν είτε να συνεχίσουν να το μισθώνουν είτε να το πουλήσουν.

Από έρευνα του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής

ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 2016

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΙΜΗ ΣΕ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ (€) ΤΙΜΗ ΣΕ ΔΥΑΡΙΑ (€)

Αμπελόκηποι 155-170 180-210

Γουδί 160-180 180-220

Αιγάλεω 170-190 210-250

Ζωγράφου 150-210 220-270

Παγκράτι 180-200 210-260

Κέντρο Αθήνας 220-250 250-330

Πειραιάς 200-230 240-300

Περιστέρι 180-210 200-250

Θεσσαλονίκη 150-220 220-280

Ηράκλειο Κρήτης 160-230 210-290

Ρέθυμνο Κρήτης 140-180 180-250

Πάτρα 160-210 180-280

Λάρισα 160-210 170-260

Βόλος 140-190 170-230

Ιωάννινα 130-170 160-220

Ξάνθη 160-180 180-210

Το άρθρο Σαφάρι για τη φοιτητική στέγη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα