Ρώσοι συγγραφείς στο θέατρο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Μια μεγάλη παραγωγή ενός μεγάλου Ρώσου Λογοτέχνη (Ντοστογιέφκι) δεν είναι τίποτα μπροστά στο μικρό διαμαντάκι του, επίσης Ρώσου, Μπράισοβ. Αυτή τη δεύτερη παράσταση την είχα δει ως προπαράσταση τον Μάιο στο bob festival, αλλά όταν φέτος την είδα ολοκληρωμένη στο θέατρο Φούρνος, έμεινα με ανοιχτό το στόμα.

«O περαστικός»

«Ο

Περαστικός» είναι ένα μονόπρακτο ψυχόδραμα, το οποίο γράφτηκε το 1910 από τον Valery Yakovlevich Bryusov (1873-1924), ηγετική μορφή του συμβολιστικού κινήματος στη Ρωσία στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Μπράισοβ εκτός από θεατρικός συγγραφέας υπήρξε ποιητής, κριτικός και εκδότης.

Η υπόθεση

Είναι νύχτα κι έχει καταιγίδα. Στο σπίτι του ξυλοκόπου ένα ξανθό κορίτσι κάθεται πάνω σε ένα υφασμένο χαλί και μουρμουράει έναν σκοπό. Θέλει να περάσει το βράδυ. Το σπίτι βρίσκεται στο δάσος ενός απομακρυσμένου χωριού της Ρωσίας. Η Γιούλια είναι μόνη γιατί ο πατέρας της είναι ξυλοκόπος κι έχει φύγει για δουλειά, κάτι που κάνει συχνά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Στη Γιούλια αρέσουν τα μυθιστορήματα, αλλά όχι οι άξεστοι χωριάτες, με τους οποίους αναγκαστικά συναναστρέφεται. Όταν στο απομονωμένο αυτό χωριό καταφέρει να βρει βιβλίο, το «ξεκοκαλίζει». Μήπως περιμένει τον πρίγκιπα που θα έρθει να την πάρει μακριά;

Το κορίτσι αφηγείται στον εαυτό της μια τρομακτική ιστορία για να διασκεδάσει τη μοναξιά της, όταν κάποιος χτυπάει επίμονα την πόρτα της. Απρόσκλητος. Ή μήπως όχι; Την βλέπουμε να του μιλάει από το παράθυρο και να του λέει ότι δεν μπορεί να του ανοίξει, παρόλη την βροχή. Τί θέλει ένας άγνωστος περαστικός νυχτιάτικα μέσα στο δάσος; Γιατί χτυπάει τόσο επίμονα την πόρτα; Είναι μόνη και απροστάτευτη, οπότε μιμείται το γαύγισμα σκύλου.

Μήπως, όμως, είναι αυτός ο πρίγκιπας που περιμένει; Ποσό άκαρδη μπορεί να είναι και να τον αφήνει τόση ώρα στη βροχή; Θα τολμήσει τελικά να του ανοίξει; Η ιστορία ξετυλίγεται σιγά-σιγά, μπερδεύοντας την πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση. Ένας μονόλογος για τα ονειρικά «θέλω» και τα σκοτεινά «πρέπει». Η ηρωίδα θα έρθει αντιμέτωπη με αθώες, αλλά και με ανομολόγητες πλευρές της κι ο θεατής θα παραμένει σε συνεχή αγωνία για τον άγνωστο και για την έκβαση της βραδιάς…

Η παράσταση

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο φόντο για το φυσικό περιβάλλον από το θέατρο «Φούρνος». Η πέτρα, τα τούβλα, το χρώμα, τα παράθυρα που υπάρχουν στον τοίχο του θεάτρου, ο ξεφτισμένος τοίχος αποτέλεσαν ιδανικό σκηνικό, το οποίο συμπληρώθηκε με τους υπέροχους φωτισμούς του Αποστόλη Τσατσάκου, που δημιούργησαν μια απόλυτα ατμοσφαιρική αίσθηση. Νομίζεις ότι βλέπεις ταινία. Σε αυτό το φυσικό σκηνικό και με ελάχιστα αντικείμενα (επιμέλεια σκηνικών: Σπύρος Ματσάγγος) στήθηκε μια παράσταση με εικόνα που σε υποβάλλει. Οι Cheek-Bones (που αποτελούνται από τους: Στέφανο Αχιλλέως, Εύη Δόβελου και Αγγέλικα Σταυροπούλου) δίδαξαν υπόγεια και σωστά, ώστε η άξια ηθοποιός Έλενα Τριανταφύλλου να μας δώσει μια υπέροχη ερμηνεία σε έναν τόσο υποβλητικό μονόλογο. Το παρουσιαστικό της παραπέμπει σε Ρωσίδα, όπως και το φόρεμά της (ενδυματολογική επιμέλεια: Ελισάβετ Ζαχαράκη)· όσο για την υποκριτική της: δεν παίρνεις στιγμή τα μάτια σου από πάνω της και ζεις μαζί της την αγωνία για τον περαστικό.

Παρότι έβλεπα το έργο για δεύτερη φορά, «μπήκα μέσα» σαν να μην είχα ξανακούσει ποτέ την ιστορία κι έχοντας όλα τα συναισθήματα της αναμονής, αγωνίας και φόβου που σου δημιουργεί το κείμενο.

Για μία ακόμα Τετάρτη.

Θέατρο «Φούρνος»
Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων
τηλ :2106460746

Τετάρτη 7/12, στις 21 :15

Εισιτήριο: 10,8, Ατέλειες-άνεργοι 5 ευρώ

Έγκλημα και Τιμωρία

Η απληστία γεννάει το έγκλημα ή το έγκλημα την απληστία; Το εμβληματικό μυθιστόρημα (1860) του σπουδαίου Ρώσου πεζογράφου και στοχαστή εμπνέεται από ένα αληθινό περιστατικό: Στην Πετρούπολη, ένας φοιτητής κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός γέροντα με κίνητρα αντίστοιχα του Ρασκόλνικοφ, πρωταγωνιστή του έργου, κινώντας δυσεπίλυτα ερωτήματα σχετικά την ηθική, τον ανθρώπινο και τον θεϊκό νόμο…

Η παράσταση

Σε ένα υπερβολικά λιτό, αφαιρετικό, υπόλευκο σκηνικό (Σταυρός Λίτινας), με τους γήινους τόνους να κυριαρχούν και στα κοστούμια (Ηλένια Δουλαρίδη) και μόνα αντικείμενα ένα τραπέζι, δυο καρέκλες και μερικά βιβλία εν είδει στρώματος, ο Γεωργιανός σκηνοθέτης Λεβάν Τσουλάτζε έστησε μια καλή παράσταση.

Στο ρόλο του νεαρού φοιτητή νομικής ο Τάσος Ιοδανίδης (ο οποίος διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, το θέατρο «Άνεσις») δίνει μια αισθαντική ερμηνεία, ενώ δίπλα του, γεμάτη συναίσθημα, η Σοφία Πανάγου υποδύεται την αδερφή του. Η Αννίτα Κούλη αντικατέστησε άξια φέτος την Θάλεια Ματίκα στον ρόλο της κοπέλας που ερωτεύεται ο Ρασκόλνικωφ, ενώ ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης υποδύεται, απλά και σωστά, τον ανακριτή της Πετρούπολης. Ο Δημ. Καπετανάκος και ο Δημ. Διακοσάββας δίνουν τις ελάχιστες κωμικές στιγμές αυτού του δράματος. Μοναδική παραφωνία στον πολύ καλό θίασο, η γεμάτη φωνές, υπερβολική ερμηνεία του Θοδωρή Κατσαφάδου. Δυστυχώς η μεγάλη διάρκεια της παράστασης και η, χωρίς καινοτομίες , σκηνοθεσία κουράζουν τον θεατή, παρ’ όλες τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών. Ωστόσο, η παράσταση παίζεται -σχεδόν γεμάτη από μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες- για δεύτερη χρονιά.

Προτεινόμενες θεατρικές παραστάσεις

«12 ένορκοι» Αλκμήνη

«Ρωμαίος & Ιουλιέτα για 2» Άλφα

«Σεξ λεξικόν» 104

«Κόλχαας» Κ.Ε.Τ.

«Μαζώχτρα» 104

«Το δέντρο του Οιδίποδα» Άλφα

«Η μεγάλη Χίμαιρα» , Πορεία

«Οικογένεια Μπες-Βγες» 104

« Άγριος σπόρος» Επί Κολωνώ

«Καλιφόρνια Ντρίμιν» Tempus Verum-Εν Αθήναις

«About sex» 104

«Το δάνειο» Θέατρο Ν. Κόσμου

«Αγαπητή Ελένα» Επί Κολωνώ

«Η ωραία του Πέραν» Θέατρο Ν. Κόσμου

«Δεσποινίς Τζούλια» Άνεσις

«Δεκανίκια ή πως ξέμαθα να περπατώ» Olvio

«Λεωφορείο ο πόθος» Σύγχρονο

«Μα.Θυμα» Olvio

«Το κιβώτιο» Studio Μαυρομιχάλη

«Ο Θεός της Σφαγής» Αθηνών

«Αντεροβγάλτης» Rabbbithole

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός» Θησείον

«Μάρτυς μου ο Θεός» Vault

«Το κουκλόσπιτο» Θέατρο Οδού Κυκλάδων

Το άρθρο Ρώσοι συγγραφείς στο θέατρο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα