Ρωσία: Ελεύθερες και οι τελευταίες φάλαινες μπελούγκα

Ρωσία: Βάζοντας τέλος σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, η Ρωσία απελευθέρωσε τις τελευταίες φάλαινες μπελούγκα που κρατούνταν αιχμάλωτες εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μέσα σε μικρές δεξαμενές στην Άπω Ανατολή.  Η αρχική πρόθεση ήταν η πώληση των φαλαινών στο εξωτερικό, γεγονός που προκάλεσε γενικότερη κατακραυγή και αγανάκτηση.

Ειδικότερα, οι ρωσικές αρχές υποχρεώθηκαν σε αντίδραση μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που έδειχναν 11 όρκες και 93 φάλαινες μπελούγκα να κρατούνται

στριμωγμένες μέσα σε μικρές δεξαμενές κοντά στο λιμάνι Ναχόντκα, στον Ειρηνικό ωκεανό. Σημειώνεται ότι οι φάλαινες ανήκαν σε ιδιώτες επιχειρηματίες, καθώς η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, που επιτρέπει τη σύλληψη και την πώληση φαλαινών σε ενυδρεία. Η αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική κατέστη δυνατή λόγω νομικών κενών, που οι αρχές υποσχέθηκαν να καλύψουν.

Ρωσία: Προορίζονταν για υδάτινα πάρκα στην Κίνα

Οι περισσότερες φάλαινες μπελούγκα και όρκες που ήταν στοιβαγμένες στη Ναχόντκα προορίζονταν για υδάτινα πάρκα στην Κίνα. Ωστόσο, μετά την επέμβαση των αρχών άρχισαν σταδιακά να απελευθερώνονται. Οι τελευταίες αιχμάλωτες όρκες είχαν απελευθερωθεί ήδη τον Αύγουστο. «Στην περιφέρεια Πριμόριε, η επιχείρηση της απελευθέρωσης των θαλάσσιων θηλαστικών στο φυσικό τους οικοσύστημα ολοκληρώθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, διευκρινίζοντας πως η επιχείρηση είχε αρχίσει πριν από πέντε ημέρες.

Και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο υπέρ της απελευθέρωσης

Αίτημα για την απελευθέρωση αυτών των ζώων, που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο change.org, είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές, μεταξύ των οποίων και υπογραφές διασημοτήτων όπως ο αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Η ρωσική οργάνωση Sakhalin Watch (Παρατηρητήριο της Σαχαλίνης), η οποία είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ αυτής της απελευθέρωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «απελευθερώθηκαν όλες οι μπελούγκα και ότι η «φυλακή των φαλαινών» απελευθέρωσε τελικά τους τελευταίους εγκλείστους της!».

Keywords
Τυχαία Θέματα