«Ροκανίστηκε» στατιστικά το… πρωτογενές πλεόνασμα

του Νίκου Ρογκάκου

Στο 1,4 δισ. € μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού ο στατιστικός χρόνος υπολογίζει το πλεόνασμα «κατά Πρόγραμμα», δηλαδή 1 δισ. € χαμηλότερα από το ποσό που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και είχε αποτυπωθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Η μείωση του πλεονάσματος εξηγείται κυρίως:

- Το μέρισμα

των 480 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στα τέλη Φεβρουαρίου εγγράφηκε τελικά, μετά από απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ, στα έσοδα του 2014 και όχι στα έσοδα του 2013, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

- Έσοδα 400 εκατ. ευρώ από το claw back του ΕΟΠΠΥ αντί για το 2013 εγγράφηκαν στα έτη 2011-2012.

- Η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε μαύρη τρύπα 100 εκατ. ευρώ σε θυγατρικές δημοτικές επιχειρήσεις, την οποία βεβαίως μέτρησε στο ισοζύγιο.

ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat βρίσκονταν σε αλληλογραφία τους τελευταίους μήνες προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια έσοδα που εισπράχθηκαν το 2014 θα μετρούσαν στο 2013, όπως έγινε τελικά για το μέρισμα της ΤτΕ και οι τελικές αποφάσεις για την στατιστική αποτύπωση διαφόρων μεγεθών αλλάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά Πρόγραμμα, σημειώνει ότι οι αλλαγές στα τελικά μεγέθη ουδόλως επηρεάζουν το κοινωνικό μέρισμα των 525 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ούτε άλλωστε και την εξόφληση επιπλέον 1 δισ. € ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους.

Το ίδιος στέλεχος τονίζει ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, ενώ ισχύει στο ακέραιο -όπως σημειώνει- η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 2,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Από την άλλη πλευρά, το ποσό που θα δοθεί για την εξόφληση χρέους θα είναι τελικά χαμηλότερο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι τα 480 εκατ. ευρώ του μερίσματος της ΤτΕ θα περάσουν τελικά στον προϋπολογισμό του 2014, διευκολύνει τους δημοσιονομικούς στόχους για το τρέχον έτος.

Ήδη άλλωστε στο πρώτο τρίμηνο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η τρόικα είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει εγείρει το παραμικρό ζήτημα, καθώς οι αλλαγές οφείλονται ως επί το πλείστον σε στατιστική αποτύπωση μεγεθών. Άλλωστε, τα 2,4 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο Μνημόνιο είχαν συμφωνηθεί απολύτως ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ανοίγει ο δρόμος για την απομείωση του ελληνικού χρέους

Στην συνεδρίαση του Eurorgoup της 5ης Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να θέσει επισήμως στο τραπέζι το ζήτημα της οριστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Νωρίτερα, στις 23 Απριλίου άλλωστε, η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει χωρίς αστερίσκους (εκτός μεγάλου απρόοπτου) τα δημοσιονομικά στοιχεία που απέστειλε η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ήταν 3,380 δισ. ευρώ (κατά Eurostat).

Keywords
Τυχαία Θέματα