Ρόδος φωτιά τώρα: Ανάμεσα στα σπίτια οι φλόγες στο Γεννάδι

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο και Κέρκυρα. Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος στη Ρόδo, με τη φωτιά να απειλεί πλέον το Γεννάδι και τις κατοικίες στην περιοχή. Η φωτιά προήλθε από τον οικισμό Βάτι, όπου και εκεί απειλούνταν σπίτια. Ωστόσο, εκείνο το μέτωπο οριοθετήθηκε και η φωτιά διασπάστηκε στα δύο. Το ένα πύρινο μέτωπο οδηγεί στο Γεννάδι και το υπόλοιπο στη Λαχανιά.

Η πυρκαγιά πέρασε μέσα

από τις αυλές των σπιτιών στο Γεννάδι, με τους κατοίκους να προσπαθούν με λάστιχα να σώσουν τις οικίες τους. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια. Οι φλόγες σταμάτησαν στον κεντρικό δρόμο, ενώ λίγο μετά τις 20:00 ο οικισμός απειλούνταν και πάλι. Μάλιστα, σύμφωνα με τη “Ροδιακή”, οι φλόγες που μένονται στην περιοχή έφτασαν δυστυχώς σε κοντινή στο σχολείο βλάστηση.

Έγινε άμεσα προσπάθεια να σβηστεί η φωτιά από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές και κατοίκους της περιοχής και προς το παρόν περιφρουρείται σε περίπτωση αναζωπύρωσης. Η φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο διέσχισε περίπου 7 χιλιόμετρα από το Βαθύ στο Γεννάδι, σε λιγότερο από μία ώρα.

Μάχες σε Μαλώνα και Γεννάδι – Απειλούνται οικισμοί

Στα χωριά Μαλώνα και Γεννάδι επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών για να μπορέσουν να αποτρέψουν την εισβολή της φωτιάς, ενώ και τα δύο χωριά έχουν εκκενωθεί. Στο Γεννάδι υπάρχει μέτωπο φωτιάς πέριξ του χωριού και για την αντιμετώπισή του δίνεται μάχη από εθελοντές και πυροσβέστες, με την συνδρομή και των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Μάχη δίνεται επίσης και στην γύρω περιοχή από το χωριό της Μαλώνας, αφού υπάρχει κίνδυνος να μπει η φωτιά στον οικισμό. Και στη Μαλώνα επιχειρούν πυροσβέστες και αρκετοί εθελοντές.

Ειδικότερα, στη Ρόδο, η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο. Νωρίτερα, μέσω 112 και οι κάτοικοι και επισκέπτες στο Γεννάδι, όπως και αυτοί σε Πλημμύρι και Λαχανιά, κλήθηκαν να εκκενώσουν όλοι προς Λίνδο. Η περιφέρεια έχει στείλει πούλμαν στο χωριό, σε περίπτωση που χρειαστεί μεγαλύτερη εκκένωση.

Την κατάσβεση επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα, πλήθος εθελοντών κι όλοι οι φορείς Πολιτικής Προστασίας, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού περιοδικά εκτελούν 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις σε Κέρκυρα και Κάρυστο

Σχετικά με την Κέρκυρα, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση. Τα κύρια μέτωπα μαίνονται στα χωριά Λούτσες, Παλιά Περίθεια και Λαύκι.

Οι εκκενώσεις στο χωριό Λούτσες ξεκίνησαν πριν καν σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Οι πύρινες γλώσσες έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν πραγματική μάχη, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να προωθήσει τους πολίτες σε δύο ξενοδοχεία και μία αίθουσα στο Δημαρχείο.

Στο δεύτερο μέτωπο στα δυτικά του όρους Παντοκράτορας οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Λαύκι, ενώ οι κάτοικοι ανήσυχοι έβλεπαν τον αέρα να δυναμώνει. Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, “στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται”. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς. Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων “οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα