Ρομπότ μαθαίνει να αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη

Λέγεται Nico και σε λίγο καιρό θα επιχειρήσει να περάσει με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο τεστ: να αναγνωρίσει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Εάν τα καταφέρει, η «αυτογνωσία» που θα κερδίσει, θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς τον τελικό στόχο που είναι τα σκεπτόμενα ρομπότ.

Ο Nico, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Yale, θα κάνει την κρίσιμη δοκιμή τους επόμενους μήνες. Ο απώτερος στόχος της δοκιμασίας για τον Nico είναι να χρησιμοποιήσει

τον καθρέφτη για να ερμηνεύσει τα αντικείμενα γύρω του, με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους πλαϊνούς καθρέφτες για να δουν τα άλλα αυτοκίνητα όταν οδηγούν.

«Είναι μία λογική δοκιμασία χώρου για το ρομπότ, για να καταλάβει ότι το χέρι είναι δικό του και δεν βρίσκεται στην άλλη πλευρά του καθρέφτη», δήλωσε ο Justin Hart, επικεφαλής της έρευνας.

Η λεγόμενη δοκιμή καθρέφτη αναπτύχθηκε αρχικά το 1970 και έχει γίνει το κλασικό τεστ αυτογνωσίας, το οποίο συνήθως δοκιμάζεται σε ζώα. Μέχρι σήμερα, μόνο μερικά μη-ανθρώπινα όντα έχουν καταφέρει να περάσουν τη δοκιμασία: μεταξύ αυτών, οι ελέφαντες και τα δελφίνια. Να σημειωθεί πως και τα μωρά ενός ανθρώπου δεν είναι σε θέση να περάσουν με επιτυχία το τεστ του καθρέφτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα