Ρέντσι Vs Μέρκελ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με προειδοποιητικές βολές ξεκίνησε η σύγκρουση του κ. Ματέο Ρέντσι με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Όπως γίνεται σε όλες τις συγκρούσεις κορυφής, ο πιo ισχυρός χρησιμοποιεί λαγούς για να περάσει τα μηνύματά του και αυτή τη φορά το ρόλο αυτό έπαιξε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. Ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν, έστειλε για λογαριασμό προφανώς της γερμανίδας

σιδηράς κυρίας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η λιτότητα είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι δεν πρέπει να γίνει η περίφημη αναπτυξιακή στροφή που ζητά ο Ρέντσι και οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες.

Αναφερόμενος στην ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν, δήλωσε: «ο Ρέντσι, τώρα, μας λέει τι να κάνουμε. Το να δημιουργήσουμε όμως, περισσότερα χρέη, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη».

Αργά το βράδυ, πηγές της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, άφησαν να διαρρεύσει το ακόλουθο σχόλιο, το οποίο μεταδίδεται από όλα τα κύρια μέσα ενημέρωσης της χώρας: «αν η Μπούντεσμπανκ νομίζει ότι θα μας φοβίσει, ίσως έχει επιλέξει λάθος χώρα. Σίγουρα πάντως, έχει επιλέξει λάθος κυβέρνηση». «Δηλώσεις και σχόλια ενδεικτικά της έντασης που επικρατεί τις ώρες αυτές στις σχέσεις Ρώμης και Βερολίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα στην διαδικτυακή της έκδοση.

Είχε προηγηθεί η ομίλια στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ και έκανε έκκληση για «περισσότερη ανάπτυξη», απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.«Η μεγάλη πρόκληση είναι να ανακαλύψουμε και πάλι την ψυχή της Ευρώπης και να αποκτήσουμε και πάλι την αίσθηση ότι είμαστε μαζί», αναφώνησε ο Ρέντσι στην Ολομέλεια, κερδίζοντας τα χειροκροτήματα. Είναι φανερό ότι πολλοί περίμεναν να ακούσουν αυτά τα λόγια μετά από πέντε ή και περισσότερα χρόνια λιτότητας και περικοπών. Επιπλέον, ο Ρέντσι χρησιμοποίησε την ορολογία της εποχής: «Εάν σήμερα η Ευρώπη έβγαζε μία selfie, τί θα βλέπαμε; Θα βλέπαμε μία Ευρώπη κουρασμένη», είπε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η απάντηση του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη προήλθε απο την τοποθέτηση του ιταλού πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία:«Υπογράψαμε, όλοι μαζί-οι προκάτοχοί μας- ένα σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Υπάρχει η σταθερότητα αλλά υπάρχει και η ανάπτυξη. Και το αίτημα της ανάπτυξης ως θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, δεν τίθεται από μία μόνο χώρα, εξυπηρετεί όλη την Ευρώπη, όχι μόνο την Ιταλία»

Στις αψιμαχίες αυτές, η Γαλλία και ο πρόεδρος Ολάντ δεν έχουν εμπλακεί, αλλά όπως αναφέρουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές “για το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είναι η τελευταία ευκαιρία. Δεδομένου ότι από τη στιγμή που ανέλαβε δεν προχώρησε σε καμία μεταρρύθμιση, αναμένεται να ποντάρει στο Ρέντσι”. Οι γερμανοί πάντως θεωρούν ότι : ” ο Ρέντσι ζει και επικίνδυνα. Έχει καλλιεργήσει τόσο υψηλές προσδοκίες, που μπορεί να πέσει γρήγορα πολύ χαμηλά. Ακόμη δεν έχει αποδείξει ότι είναι ο μεγάλος εκσυγχρονιστής που θέλει να δείχνει ότι είναι.”

Το άρθρο Ρέντσι Vs Μέρκελ εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα