Ρατσιστική αντιμετώπιση των ξένων εργαζομένων στη Γερμανία

Το Βέλγιο κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υφίσταται ένα σημαντικό «κοινωνικό ντάμπινγκ» στον τομέα της επεξεργασίας κρέατος στην Γερμανία, όπου τα σφαγεία χρησιμοποιούν μαζικά εργαζόμενους από τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη με χαμηλά ημερομίσθια.

Επικαλούμενοι τις διαμαρτυρίες που έχουν διατυπωθεί από τον βελγικό τομέα κρέατος, οι υπουργοί Οικονομίας του Βελγίου Γιόχαν Βάντε Λανότ και Εργασίας Μόνικα Ντε Κόνινκ

ζητούν να δοθεί τέλος σε αυτήν την "στρέβλωση του ανταγωνισμού" σε επιστολή που απηύθυναν στις 3 Απριλίου στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Λάζλο Άντορ.

Ρουμάνοι και Βούλγαροι πολίτες εργάζονται για 10 ώρες ημερησίως στα σφαγεία στην Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας, υπογράμμιζε πρόσφατα ο βελγικός Τύπος.

«Μαρτυρίες μάς γνωστοποιούν ότι αυτοί οι ξένοι εργαζόμενοι πληρώνονται 3 με 7 ευρώ την ώρα, έναντι 9 με 15 που λαμβάνουν οι άλλοι εργαζόμενοι του τομέα», επισημαίνουν στην επιστολή τους οι δύο Βέλγοι υπουργοί. Και «σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είναι ασφαλισμένοι στη Γερμανία, αλλά στην χώρα προέλευσής τους», προσθέτουν.

Ορισμένες βελγικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό, σημείωνε πρόσφατα στην εφημερίδα «Λε Σουάρ» ο Βάντε Λανότ. «Μια από αυτές δεν τεμαχίζει πλέον το κρέας στο Βέλγιο, αλλά το κόβει στα τέσσερα και το στέλνει στην Γερμανία. Εκεί, εργαζόμενοι με πολύ χαμηλούς μισθούς απασχολούνται στον τεμαχισμό και αυτό είναι πολύ πιο επικερδές. Οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες», πρόσθετε.

Στην επιστολή τους στην Επιτροπή, οι βελγικές αρχές αναγνωρίζουν ότι τα γερμανικά σφαγεία δείχνουν εκ πρώτης όψεως ότι εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή οδηγία για τους «αποσπασμένους εργαζόμενους» που απασχολούνται σε μια άλλη χώρα της ΕΕ αντί στην δική τους.

Ωστόσο αν εξεταστεί το θέμα καλύτερα, τα σφαγεία αυτά δεν σέβονται την αρχή της «ίσης μεταχείρισης και των μη διακρίσεων» που υπάρχει στις ευρωπαϊκές συνθήκες, τον σεβασμό της οποίας οφείλει να εξασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου η εκμετάλλευση «αποσπασμένων εργαζομένων» επιτρέπεται μόνον υπό ορισμένες συνθήκες, κυρίως όταν είναι προσωρινή και οι εργαζόμενοι αυτοί διατηρούν έναν δεσμό με την χώρα καταγωγής τους. Σύμφωνα με το Βέλγιο, αυτοί οι «λεγόμενοι αποσπασμένοι εργαζόμενοι είναι απολύτως ενταγμένοι στις γερμανικές επιχειρήσεις» και αυτό είναι ένα μόνιμο φαινόμενο.

«Αναλύουμε τα προβλήματα που εγείρει το Βέλγιο. Αν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο πρόβλημα όσον αφορά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα απευθυνθούμε βεβαίως στις γερμανικές αρχές», αντέδρασε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα