Ραντεβού με την εφορία!

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί πότε θα αρχίσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015. Αφού διευκρινιστεί ο αριθμός των δόσεων μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος τον φόρο τους (το πιθανότερο σενάριο προβλέπει 7 ισόποσες δόσεις), θα ανοίξει και η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet. Ήδη, «πέρασαν» από τη Βουλή τρεις υπουργικές τροπολογίες με τις οποίες

ρυθμίστηκαν τα εξής:

Σύμφωνο Συμβίωσης: Τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν να υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αρκεί ο ένας εκ των δύο να δηλώσει υπόχρεος.

Φοιτητές-Νοικοκυρές: Όσοι έχουν περιστασιακά εισοδήματα (φοιτητές, νοικοκυρές) ή είναι άνεργοι δεν θα φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια (π.χ. λόγω ενός ΙΧ που έχουν στην κατοχή τους). Πιο αναλυτικά, φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ. Το υπερβάλλον ποσό των 6.000 φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με συντελεστές 26% έως 33%. Από τη συγκεκριμένη ευεργετική διάταξη εξαιρούνται όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Η διάταξη προστατεύει από την τεκμαρτή φορολόγηση κυρίως ανέργους και φοιτητές που έχουν ελάχιστο εισόδημα από ένα μεροκάματο ή από τόκους καταθέσεων.

Επιχειρηματίες: Δίνεται η δυνατότητα υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές. Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές και συγκεκριμένα μέχρι το πρώτο 15ήμερο από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης των επιχειρήσεων τους.

Keywords
Αναζητήσεις
ποιοι εξαιρουνται απο τα τεκμηρια
Τυχαία Θέματα