Ψυχολογία Συριανού συζύγου από την ομάδα Gaff

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904) ήταν σημαντικός Συριανός λογοτέχνης που έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, κριτικές μελέτες, κείμενα πολιτικού περιεχομένου, μεταφράσεις και χρονογραφήματα σε απλή καθαρεύουσα.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Πιο γνωστά του έργα, εκτός από αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε, είναι η “Πάπισσα Ιωάννα” που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών και η “Ιστορία ενός σκύλου” που παρουσιάζεται τώρα στο Σύγχρονο

θέατρο!

“Ψυχολογία Συριανού συζύγου”

Το διήγημα του Ροΐδη (1894) σατιρίζει αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Πρόκειται για τον μονόλογο ενός παντρεμένου –και ερωτευμένου- με μια πολύ όμορφη και πολύ φιλάρεσκη γυναίκα. Συγκεκριμένα, ένας Συριανός νέος αποφασίζει να παντρευτεί αυτήν που έχει ερωτευτεί, απλά για να του φύγει ο έρωτας (!) και, έτσι, να επιστρέψει πια στις καθημερινές του ασχολίες, χωρίς τίποτα να απασχολεί την σκέψη του. Η λύση, όμως, που διαλέγει έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όχι μόνο την ερωτεύεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, αλλά αρχίζει και να ζηλεύει και να βρίσκει τρόπους να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της για να την έχει πάντα ευχαριστημένη και, έτσι, να μην ενδώσει εκείνη στα πολλά φλέρτ που την πολιορκούν!

Πρόκειται για ένα απολαυστικότατο διήγημα με πολύ χιούμορ –το ιδιαίτερο, αυτοσαρκαστικό χιούμορ του Ροΐδη- το οποίο έγινε μια υπέροχη παράσταση σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με πολύ γέλιο και πολύ σεξ!

Η Εταιρεία Θεάτρου GAFF (έτσι ονομάζονταν οι ηθοποιοί ή οι μικροί θίασοι που έπαιζαν σε φτωχούς δρόμους της Αγγλίας και αμείβονταν με μια πένα! https://www.facebook.com/gaff.gafftheatre?fref=ts) παρουσιάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την εξαιρετική παράσταση αυτού του διηγήματος! Η Σοφία Καραγιάννη σκηνοθετεί αυτή την υπέροχη, μίνιμαλ παράσταση, γεμάτη κίνηση και ρυθμό, απλή, γρήγορη και με πολύ γέλιο. Ελάχιστα σκηνικά (Δέσπ.Γαμβρούδη), κουστούμια που παραπέμπουν στην εποχή (Αγγ.Καραμούτσου), ενώ κίνηση έχει κάνει ο εξαιρετικός Χρήστος Παπαδόπουλος. Ο κινησιολόγος, όμως, είχε στην διάθεσή του την Ειρ. Μουρελάτου, η οποία “σχεδόν χορεύει” σε αυτή την παράσταση, υποδυόμενη ακούραστα και την όμορφη σύζυγο, και όλους τους άλλους ρόλους, οι οποίοι πλαισιώνουν το ζευγάρι. Εξαιρετική υποκριτική και από τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη, ως ταλαίπωρος, ερωτευμένος σύζυγος, ο οποίος μας μεταφέρει όλο το διήγημα αυτούσιο με συναίσθημα, ταχύτητα και αμεσότητα, παρ’ όλη την καθαρεύουσα του, αναδεικνύοντας το χιούμορ του Ροΐδη.

Μια ευτυχής συγκυρία συνεύρεσης τριών ταλαντούχων ανθρώπων και ένα εκπληκτικό κείμενο!

Keywords
Τυχαία Θέματα