Προϋπολογισμός λιτότητας (και) στην Πορτογαλία

«Η Πορτογαλία δεν έχει περιθώριο ελιγμών για μονομερείς αποφάσεις και πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της λιτότητας, με γενική αύξηση των φόρων κατά το επόμενο έτος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Βίκτορ Γκάσπαρ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2013.

Τα νέα μέτρα έχουν οδηγήσει τους Πορτογάλους για ακόμη μια φορά στο δρόμο ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ προετοιμάζουν και νέες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τη γενική απεργία

της 14ης Νοεμβρίου.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 είναι δύσκολος για τους Πορτογάλους. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι σημαντική», επανέλαβε ο υπουργός. Ο Γκάσπαρ επιβεβαίωσε την αύξηση των φόρων, κάτι που είχε ήδη ανακοινωθεί στις αρχές του Οκτωβρίου και θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης των φορολογικών κλιμακίων από 8 σε 5, της εισαγωγής ενός πρόσθετου τέλους ύψους 4%, της μείωσης των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών. Όπως διευκρίνισε ο μέσος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 9,8% στο 13,2% το 2013.

Θα υπάρχει ακόμη και έκτακτη εισφορά του 4% σε όλους τους φορολογούμενους, μειωμένες κλίμακες ειδικότερα για τα μεγάλα εισοδήματα αλλά και περικοπή δαπανών ακόμα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση 1% το 2013 και ανεργία στο 16,4%. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση του προϋπολογισμού θα σήμαινε αμφισβήτηση του προγράμματος βοήθειας» προς την Πορτογαλία, του πακέτου στήριξης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα