Στις 5 η κρίσιμη συνάντηση των αρχηγών- Από μέτρα μέχρι και ανασχηματισμός στην ατζέντα της συζήτησης

Από μέτρα μέχρι ανασχηματισμός στην ατζέντα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τους κυβερνητικούς του εταίρους. Ίσως και την Τετάρτη η αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα.

Στις 17:00 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, αυτή τη φορά στη βουλή, με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη σε μία προσπάθεια

να αποσπάσει το τελικό «ok» για το κλείσιμο και την ψήφιση των σκληρών μέτρων τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr θα περιλαμβάνουν και όλες τις παρεμβάσεις στα εργασιακά, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν υπάρξει σενάρια ότι όλες οι παρεμβάσεις που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάζονταν ως μία ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση, όπως το φορολογικό, αφού από το μόνο θέμα που περιγράφεται με σαφήνεια μέσα στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο ορισμός του κατώτατου μισθού ακόμη και με παρέμβαση της κυβέρνησης εάν χρειαστεί.

Το λεγόμενο «στοχοδιάγραμμα» που είχε θέσει ο κ. Σαμαράς για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης είναι εξαιρετικά πιθανό πλέον να χαθεί και το οικονομικό επιτελείο μιλά ανοιχτά τώρα για τα μέσα Νοεμβρίου ως ορόσημο για την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση της International Herald Tribune δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης περιγράφοντας, όμως, με προσεκτικό τρόπο τις συνέπειες που θα έχει μία ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση στην καταβολή της για την πραγματική οικονομία, τη ρευστότητα και φυσικά τις τράπεζες.

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά στις ισορροπίες εντός της τρικομματικής κυβέρνησης:

ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά σε μία προσπάθεια να σώσουν τα προσχήματα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχονται τις συζητήσεις για αποζημιώσεις, εργασιακές σχέσεις και τριετίες και αυτό παρά το γεγονός πως τα περισσότερα από αυτά τα θέματα έχουν σχεδόν «λυθεί» με νόμο που έφερε το Φεβρουάριο του 2012 ο – τότε –  υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Κοινό τόπο αποτελούν οι απολύσεις των ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων κάτι που όμως λίγο ενδιαφέρει την τρόικα που ζητά εδώ και τώρα να «αδειάσει» το δημόσιο με συγκεκριμένα και μετρήσιμα στοιχεία και όχι με τακτικές τύπου «εφεδρείας» που εξελίχθηκε σε ανέκδοτο με τον τρόπο που εφαρμόστηκε.

Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη αρχίσει τις επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του ενόψει της Συνόδου αλλά και της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη στο Βουκουρέστι. Και μπορεί ο κ. Στουρνάρας να μιλά πλέον για ορίζοντα… Νοεμβρίου, ωστόσο, ακόμη και την ύστατη στιγμή ο Πρωθυπουργός θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να έχει μαζί του στις Βρυξέλλες μία συμφωνία ακόμη και αν δεν αφορούν στο σύνολο των μέτρων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη το απόγευμα η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα, κάτι που δείχνει τη βούληση και των δυο πλευρών να έχουν οριστικοποιήσει έως τότε το βασικό κορμό της συμφωνίας. Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αφού οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η Αθήνα ελπίζει σε ένα έκτακτο E

Keywords
Τυχαία Θέματα