Προβόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε επίπονες προσαρμογές και έχει κάνει πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων της, αλλά οι στόχοι που προσπαθεί να πετύχει χρειάζονται περισσότερο χρόνο από ό, τι αναμενόταν», σημείωσε αρχικά σε άρθρο του στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Γιώργος Προβόπουλος.

«Καθώς η Ελλάδα διαπραγματεύεται ένα νέο πρόγραμμα, είναι σημαντικό να αναρωτηθεί κανείς γιατί το προηγούμενο βγήκε εκτός τροχιάς και τι μαθήματα πήραμε. Η υλοποίηση των προγραμμάτων ήταν αργή και ανεπαρκής, μειώθηκε το κίνητρο επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, οι φορολογήσεις περιόρισαν την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή προκάλεσε μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία διαθέτει τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό. Η Ελλάδα χρειάζεται να κινηθεί γρήγορα και να εφαρμόσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».

Εξηγώντας τέλος με ποιόν τρόπο θα υλοποιήσει αυτό ο κ. Προβόπουλος επισήμανε πως «η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από περικοπές δαπανών, ώστε η συμμετοχή του δημοσίου στην οικονομία να μειωθεί και να δώσει ώθηση σε έναν ανταγωνιστικό εξαγωγικό τομέα. "Όταν έρθει η ανάκαμψη και αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, πολλές από τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων θα μπορούν να αντιστραφούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα