«Κλειδώνει» το PSI μέχρι 13 Φεβρουαρίου

Το Eurogroup που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευαγγέλου Βενιζέλου αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του

PSI. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το «κούρεμα» του χρέους, η νέα-μαμούθ δανειακή σύμβαση και το νέο οικονομικό πρόγραμμα να έχουν κλειδώσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους που εκπόνησε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο πλαίσιο του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση του Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Η συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται ότι ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη διάσωση της χώρας, δηλαδή την παραμονή στο ευρώ, με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση του πρωτόγνωρου εγχειρήματος επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Το επόμενο βήμα σταθεροποίησης της διαφαινόμενης απόφασης αφορά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου, όπου οι ισχυροί της Ευρώπης καλούνται να «σφραγίσουν» σειρά επιλογών που δεν προέκυψαν χωρίς ειδική και λεπτομερή επεξεργασία.

Με βάση πάντα τη λήξη των ελληνικών ομολόγων συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο ειδικότερος στόχος για την επίσημη προσφορά του PSI να «ταυτιστεί» με τη 13η Φεβρουαρίου και να κινηθεί στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Μέχρι τότε όλα τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Eurogroup, με διαδοχικές, αν χρειαστεί, συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα