Πρόβλημα στην ελάφρυνση χρέους-Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις

Παρότι εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί με΄χρι στιγμής από τους Ευρωπαίους για το ελληνικό ζήτημα, το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους άμεσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητάει από τους Ευρωπαίους να δεσμευθούν από τώρα για τη μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους και να μην παραταθεί η πιθανή εξέταση του όλου ζητήματος μετά το 2018.

Άλλωστε κορυφαίο

στέλεχος του Ταμείου δήλωσε πως «εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι ένα υπό προϋποθέσεις ζήτημα και μετά το 2019, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Απέχουν από την πρόταση του ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή υπάρχει χάσμα απόψεων ανάμεσα στην ανάλυση του χρέους από πλευράς ΔΝΤ και ESM. Βάσει της τελευταίας Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) από το Ταμείο -η οποία πάντως δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015- το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν δέχεται πλαφόν 2% στους τόκους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM ως το 2020.

Οι προϋποθέσεις του Σόιμπλε

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται πρόθυμος να δεχθεί παράταση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια και σταδιακή αποπληρωμή κάποιων χρεών, αλλά όλα αυτά μετά το 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πλήρως όσα συμφώνησε ή θα συμφωνήσει με τους δανειστές. Αυτό βρίσκει εντελώς αντίθετο το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα