Σκληρή κόντρα των πολιτικών αρχηγών για τις συντάξεις

Του Γιώργου Αυτιά.

Αλέξης Τσίπρας «Δεσμευτήκαμε να προστατέψουμε τις συντάξεις, τους μισθούς και την α’ κατοικία. Θέλω να θυμίσω τη στάση της κυβέρνησής μας στα βασικά της συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ υποστήριζε ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί σε μονόδρομο της πλήρους περικοπής των επικουρικών συντάξεων και σε περικοπές που θα ισούνται με μία σύνταξη ανά έτος. Αυτά τα παρουσίαζαν σαν αναπόφευκτη μοίρα. Είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να κάνουν πολιτική.

Ακριβώς επειδή εμείς γνωρίζαμε ότι η συμφωνία έδινε περιθώρια διαπραγμάτευσης, ζήτησα από τον Νοέμβριο τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να μην γίνουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις βρήκαν φτηνές δικαιολογίες και προσχήματα για να αποφύγουν κάθε συναίνεση σε κόκκινη γραμμή, που ήταν να μη γίνουν νέες μειώσεις σε συντάξεις. Μας έλεγαν “βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τους δανειστές”. Δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα βοηθήσουν να σωθούν οι συντάξεις αυτοί που ισοπέδωσαν τις συντάξεις και είχαν μόνο μια απάντηση: Οριζόντια περικοπή συντάξεων. Τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας σε ό,τι αφορά τη Βουλή. Γιατί οι πολίτες με ενστάσεις αναγνωρίζουν την ειλικρινή μας προσπάθεια».

Κυριάκος Μητσοτάκης «Παρουσιάσατε μια εικονική πραγματικότητα για την οικονομία. Κάνεις δεν σας εμπιστεύεται πλέον ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εσωτερικό. Αν κάτι πληρώνουμε ακριβά, είναι τη δικιά σας αναξιοπιστία. Ρήτρα προσωπικής σας αναξιοπιστίας. Ρήτρα όλης της κυβέρνησης. Γι’ αυτό πρέπει να φύγετε για να γλιτώσει η Ελλάδα. Λόγια του αέρα οι υποσχέσεις Τσίπρα. Πολιτική υποκρισία ανθρώπινων χωρίς ιδεολογία, χωρίς πιστεύω. Η Ελλάδα απαξιώνεται κάθε μέρα που περνά, με την αβελτηρία σας, με την ανικανότητά σας. Με τα ψέματα και τις ιδεοληψίες σας κ. Τσίπρα. Τα μέτρα που προτείνετε είναι η «ταφόπλακα» κάθε αναπτυξιακής προοπτικής. Θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός κ. Τσίπρα και ο πιο απαξιωμένος. Το νομοσχέδιο οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην αύξηση της φοροδιαφυγής.Το νομοσχέδιο κόβει το αφορολόγητο. Για την μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων μειώνεται το υφιστάμενο αφορολόγητο κατά 909 ευρώ. Η τσίπα δεν είναι χαρακτηριστικό της κυβέρνησής σας. Αν ήταν ο κ. Τσακαλώτος θα είχε παραιτηθεί. Το ν/σ κοροϊδεύει τους χαμηλόμισθους. Φορτώνετε τους πολίτες με την εισφορά αλληλεγγύης ως μόνιμο χώρο. Να σας θυμίσω πως εμείς την είχαμε μειώσει και υπήρχε δέσμευση κατάργησης το 2016».

Σταύρος Θεοδωράκης «Με το νομοσχέδιό σας αποδεικνύετε ξανά ότι η “πρώτη φορά Αριστερά” ούτε ριζοσπαστική, ούτε μεταρρυθμιστική είναι. Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις, λαϊκισμού, κομματοκρατίας, κρατισμού και εθνικισμού. Ο Έλληνας της δουλειάς, ο μισθοσυντήρητος, ο αγρότης, ο επιχειρηματίας θα μοιράζεται με το κράτος τα εισοδήματά του και ότι τα χρήματα αυτά πέφτουν στο άπατο πιθάρι των Δαναΐδων. Χρήματα που τρώει ένα υπερδιογκωμένο, αναποτελεσματικό, αλλά και καταπιεστικό για τους πολίτες κράτος. Βάρη χωρίς κανένα αντίκρισμα. Γιατί τίποτα στην Ελλάδα δεν επιστρέφει πλέον ως κοινωνική παροχή. Ούτε δωρεάν παιδεία έχουμε, ούτε δωρεάν υγεία -για να μιλήσω μόνο για τα κεφαλαιώδη. Εκμαυλίζετε την κοινωνία με τη θεωρία της ψόφιας κατσίκας. Αφού δεν μπορείτε να προσφέρετε κατσίκα σε όλους όσους την υποσχεθήκατε, τώρα τους λέτε ότι θα σκοτώσετε την κατσίκα του γείτονα».

Δημήτρης Κουτσούμπας «Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να τσακίσει ό,τι έχει ακόμα απομείνει όρθιο από εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, διαχειριζόμενοι ταυτόχρονα και τις λαϊκές αντιδράσεις, ώστε να εκτονωθούν γρήγορα, εν μέσω γιορτών. Κι αυτό για να συνεχίσει απρόσκοπτα την προδιαγεγραμμένη πορεία προς το τέταρτο μνημόνιο, τον αυτόματο ή ημιαυτόματο κόφτη, το σύνολο των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα, ό,τι δηλαδή έρθει μετά τις 24 Μάη. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι είστε πολύ καλοί μαθητές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, άξιοι συνεχιστές ό,τι πιο αντιδραστικού έζησε αυτός ο τόπος μέσα από τα κόμματα της δεξιάς νεοφιλελεύθερης διαχείρισης τύπου ΝΔ, όσο και ό,τι πιο σάπιου και διεφθαρμένου έφερε η σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες και μας έφεραν στα σημερινά αδιέξοδα».

Βασίλης Λεβέντης «Η χώρα χρειάζεται συναίνεση και σοβαρότητα. Στο τέλος θα αποδειχθεί ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος είναι αυτό που ζητάω εδώ και μήνες, μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με οικουμενικό χαρακτήρα. Τα πράγμα τα πηγαίνουν προς την ιδιωτική ασφάλιση και το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου κάνει απλή διαχείριση».

Φώφη Γεννηματά «Αποδεικνύεται σήμερα για άλλη μια φορά ότι στήριξε την ελπίδα του σε ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις και σήμερα διαπιστώνει ότι απλά η θηλιά σφίγγει ακόμα περισσότερο. Η οικονομία βυθίζεται ξανά στην ύφεση, η αξιολόγηση καρκινοβατεί, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους. Και σε όλα αυτά προστίθεται η προσφυγική κρίση. Οδηγείτε ξανά τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες σε συναισθήματα απελπισίας και οργής. Ο πανικός δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος σύμβουλος. Χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και εγρήγορση, όπως και εξορθολογισμός, αλλά και βαθιά μελέτη της παρούσας κατάστασης σε όλα τα επίπεδα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει προσπάθεια από τις ακραίες, σκληρές φωνές της Ευρώπης να αξιοποιήσουν την ολιγωρία και τα λάθη της κυβέρνησης και να φορτώσουν στην πλάτη του ελληνικού λαού τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που είναι ένα ζήτημα διεθνές και ευρωπαϊκό».

Keywords
Τυχαία Θέματα