Πρόστιμο 140 εκ. ευρώ για τις μίζες των υποβρυχίων σε Ελλάδα και Πορτογαλία

Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τη γερμανική Ferrostal για μίζες σε Έλληνες και Πορτογάλους αξιωματούχους, δηλαδή πολιτικούς και ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας, εννοώντας προφανώς διατελέσαντες υπουργούς Εθνικής Άμυνας και όχι ιδιώτες. Η απόφαση για την Ελλάδα αφορά στην προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων το 2000, κάτι που "φωτογραφίζει" τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.
Η

γερμανική εταιρεία Ferrostal δίνοντας μίζες εξασφάλιζε επικερδή συμβόλαια για πώληση υποβρυχίων. Το πρόστιμο των 140 εκ. ευρώ είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ της εταιρείας και του δικαστηρίου. Στη δίκη καταδικάστηκαν επίσης δύο πρώην ανώτατα στελέχη της εταιρείας, ως υπεύθυνοι για τις συναλλαγές, σε ξεχωριστή καταβολή προστίμων και φυλάκιση με αναστολή.

Την ίδια στιγμή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη δίκες σε βάρος σχεδόν 50 άλλων υπόπτων σε σχέση με την υπόθεση Ferrostal. Οι δύο καταδικασθέντες, οι 73χρονοι Γιόχαν-Φρίντριχ Α. και Χανς-Ντίτερ Μ., ανέφεραν πως είχαν επιλέξει συνειδητά να μη λαμβάνουν γνώση σε σε ποιόν έφταναν κάθε φορά τα χρήματα, για δική τους προστασία.

Τα χρήματα, ανέφεραν τα δύο στελέχη, μεταβιβάζονταν μέσω ενός κύκλου μεσαζόντων σε αξιωματούχους των δύο χωρών που ήταν υπεύθυνοι για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα