Προσδοκίες για θετική αξιολόγηση στο Eurogroup

Στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα  το πακέτο για τα μέτρα 2013-2014, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει κοινή δήλωση από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ότι υπάρχει πρόοδος αναφορικά με την Ελλάδα.
Χθες  (Σάββατο) ο κ. Στουρνάρας,

μετά τη νέα πολύωρη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και στη συνεχεία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γνωστοποίησε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο (Δευτέρα), καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις.              «Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ζητούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συνταξιδεύει σήμερα (Κυριακή)με τους επικεφαλής της τρόικας για το Λουξεμβούργο και θα έχουν επαφές ως ότου αρχίσει το Eurogroup.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα εν πολλοίς συμφωνημένο πακέτο μέτρων για το 2013 (9 δισ. ευρώ) και για το 2014 (τα υπόλοιπα 4,5).
Ο κ. Στουρνάρας αναμένει μία θετική αξιολόγηση από την τρόικα και να εξασφαλίσει την αναγνώριση των ευρωπαίων ομόλογων για την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Ωστόσο το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να τεθεί από την τρόικα, η οποία εργάζεται με την υπόθεση ότι το νέο μνημόνιο θα έχει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 αντί για το 2014, χωρίς όμως να έχει τη ρητή εξουσιοδότηση του Eurogroup.
Αν πάρει την εξουσιοδότηση να εργασθεί σε αυτό το σενάριο επιμήκυνσης, μπορεί να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις και να ψηφιστούν τα μέτρα ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα